«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό και να μην την παραβιάζει, αλλιώς θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

Η Ευρώπη έκλεισε μια συμφωνία με την Τουρκία, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, επισήμανε ο κ. Ολάντ. «Η Τουρκία έπρεπε να ελέγχει τις αναχωρήσεις και να δέχεται τις επιστροφές των ανθρώπων που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου. Δώσαμε και χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσει να κρατήσει εκεί αυτούς τους ανθρώπους. Αν αυτή η συμφωνία δε γίνεται σεβαστή από την Τουρκία, τότε πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ολάντ συνέχισε λέγοντας, πως συμμερίζεται το γεγονός ότι η Ελλάδα επωμίσθηκε το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή βρίσκεται κοντά στην εστία των συρράξεων και λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπογράμμισε επίσης, πως ήταν επιτυχία της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ και έτσι άντεξε την πίεση των ροών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής και επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απάντηση και να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος.

Κατά την παραμονή του στον Ελαιώνα, ο κ. Ολάντ ενημερώθηκε για τη λειτουργία του χώρου, επισκέφτηκε το παράρτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την κοινωνική υπηρεσία, τη βιβλιοθήκη, ενώ συνομίλησε με πρόσφυγες και εθελοντές.

Τον κ. Ολάντ συνόδευε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ παρών ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.