Γκαλερί από την Ελλάδα και 11 χώρες του κόσμου με 1.500 έργα 450 καλλιτεχνών συμμετέχουν στη φετινή 3η Thessaloniki International Contemporary Art Fair, την κλαδική έκθεση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ με αντικείμενο τις εικαστικές τέχνες, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 22 ώς 25 Νοεμβρίου.

Η έκθεση θα αναπτυχθεί φέτος στα περίπτερα 10, 9 και 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός για την πόλη σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, αλλά και εμπορικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Εξάλλου, «σε καιρούς οικονομικής κρίσης μπορεί να μειώνεται το ενδιαφέρον (ουσιαστικά η οικονομική δυνατότητα) των πολιτών για την τέχνη, ορισμένοι όμως που έχουν τη δυνατότητα -παλαιόθεν- επενδύουν σε χρυσό ή σε καλλιτεχνικό χρυσό, όπως θεωρούνται τα έργα τέχνης γνωστών μεγάλων καλλιτεχνών» όπως έλεγε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την επικείμενη έκθεση, ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Παντελής Τσάτσης.

Στο πλαίσιο μάλιστα της 3ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπική δημοπρασία έργων τέχνης (που προσέφεραν για το σκοπό αυτό οι συμμετέχουσες στην εκθεση γκαλερί). Ως τιμή εκκίνησης έχουν οριστεί συμβολικά τα 100€, ενώ τα έσοδα θα προσφερθούν για την αγορά μηχανήματος για το Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας.

Με δεδομένο και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, η 3η Art Thessaloniki Fair θα υποδεχθεί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, από τις 09:30 έως τις 15:00

Με μότο «Διακίνηση-Ενημέρωση-Διασκέδαση», η έκθεση βρίσκεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πολλών φορέων της πόλης και θα λειτουργήσει τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης όσο και σε επίπεδο εμπορικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Οι διοργανωτές επέλεξαν ως τιμώμενο καλλιτέχνη της διοργάνωσης τον ελληνικής καταγωγής αλλά διεθνούς φήμης «γλύπτη των μαγνητικών πεδίων» Τάκι (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του γεννημένου την Αθήνα πριν από 93 χρόνια , αυτοδίδακτου γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη).

Ο καλλιτέχνης, ηλικίας 93 ετών, ζει σήμερα μεταξύ Παρισίων και Αθηνών και είναι γνωστός παγκοσμίως για τα μνημειώδη γλυπτά του που κοσμούν δημόσιους χώρους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και μουσεία του εξωτερικού. Ο γλύπτης Τάκις τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στη Μπιενάλε του Παρισιού (1985), ως Ταξιάρχης των Γραμμάτων και των Τεχνών από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας (1987), έλαβε το μεγάλο Εθνικό Βραβείο Γλυπτικής της Γαλλίας (1988) και το 1995 τιμήθηκε στην Αθήνα από τον ‘Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως «Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος». Αυτή την περίοδο ετοιμάζει τα νέα έργα του για τη μεγάλη έκθεσή του, που θα εγκαινιαστεί στην Tate Gallery, τον Ιούνιο του 2019.

Το εισιτήριο για τους επισκέπτες έχει ορισθεί στα 6 ευρώ.