Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μία εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ, η συζήτηση για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού, αλλά και οι ζυμώσεις για αλλαγές προσώπων σε κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Οι ευρωβουλευτές περιμένουν να ακούσουν από την καγκελάριο συγκεκριμένες προτάσεις, ει δυνατόν για όλα αυτά τα ζητήματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα ήθελαν να ακούσουν και μία απάντηση στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης, με τις οποίες η Γερμανία δεν φαίνεται να διαφωνεί ανοιχτά, αλλά ούτε και να συμφωνεί στο σύνολό τους.

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, υπενθύμισε ότι η Άγκελα Μέρκελ είναι η μακροβιότερη ηγέτης στην Ευρώπη και κατά συνέπεια έχει ηγετική ευθύνη, γι αυτό θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο την υλοποίησή τους πριν τις ευρωεκλογές του 2019. Ο ίδιος λέει ότι στηρίζει την τελευταία πρόταση της Κομισιόν για αυξημένη χρηματοδότηση σε μία ΕΕ με αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς περικοπές σε αγροτικά ταμεία και κονδύλια συνοχής, αλλά με σαφή προσδιορισμό των σκοπών για τους οποίους τα χρήματα εκταμιεύονται.

Επιφυλάξεις και διαμαρτυρίες από την Αριστερά

Διαμετρικά αντίθετη εκτίμηση για την ομιλία Μέρκελ διατυπώνει η ευρω-ομάδα της Αριστεράς. Η επικεφαλής της ομάδας, Γκάμπι Τσίμερ, εκτιμά ότι με την αποχώρησή της από την ηγεσία των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) η καγκελάριος χάνει μέρος από το κύρος της. Γι αυτό, υποστηρίζει, φαίνεται κάπως «παράξενη» η σημερινή της εμφάνιση σε μία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Για τις 4 παρά τέταρτο ώρα Ελλάδας, δηλαδή λίγα λεπτά πριν από την άφιξη Μέρκελ, η ευρω-ομάδα της Αριστεράς προγραμματίζει μία συμβολική δράση διαμαρτυρίας εντός του Κοινοβουλίου, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της καγκελαρίου στην πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Η εκδήλωση αναμένεται να γίνει στον χώρο που θα εισέλθει η Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος πάντως δεν είχε γνωστός μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, λόγω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από