«Η μετανάστευση θα είναι κεντρικό θέμα του προεκλογικού αγώνα για τις Ευρωεκλογές, μετά από τις οποίες μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανάδειξη σε δεύτερη δύναμη εκείνων που όχι μόνον επικρίνουν την Ευρώπη αλλά που θέλουν να την καταστρέψουν», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Σε μακρά συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, ο Ζαν Άσελμπορν ασκεί ταυτόχρονα δριμεία κριτική στην εκ περιτροπής Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο, η οποία -όπως ο ίδιος καταγγέλλει- «έως τώρα έχει αφήσει συστηματικά στην άκρη κάθε τι που έχει να κάνει με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και με υπευθυνότητα, και αυτό θα είναι η κληρονομιά αυτής της Προεδρίας».

Τον κατηγορεί ως το «τσιράκι» του Ορμπάν

«Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε καμία Προεδρία στην ΕΕ, η οποία να είχε εστιάσει τόσο έντονα στα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως τώρα η αυστριακή, και αυτό είναι πολύ απογοητευτικό και δεν είμαι ο μόνος που το λέει», τονίζει ο Ζαν Άσελμπορν, για να προσθέσει πως στα 14,5 χρόνια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών δεν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο, όπου κάποιος θέλει να είναι «έντιμος μεσίτης», θέλει να είναι Ευρωπαίος, και κάνει το ακριβώς αντίθετο (σ.σ. όπως η Αυστρία).

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κατηγορεί την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ότι ενεργεί ως «τσιράκι» του Βίκτορ Όρμπαν (σ.σ. του Ούγγρου πρωθυπουργού) κι αυτό, όπως σημειώνει, το γνωρίζει καθένας στην Ευρώπη που ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο ίδιος επισημαίνει πως όποιος θέτει στο προσκήνιο την εσωτερική πολιτική είναι ένας κακός Ευρωπαίος, καθώς, κατά την άποψή του, το να σκέπτεται κάποιος ευρωπαϊκά σημαίνει ότι βάζει λίγο στην άκρη το εθνικό –«πολύ δε περισσότερο όταν ασκεί την Προεδρία στην ΕΕ»-, δίνει προσοχή σε ό,τι είναι προς συμφέρον της Ευρώπης, και δεν γίνεται μέρος της «Διεθνούς των Λαϊκιστών», από τον Όρμπαν της Ουγγαρίας, τον Τραμπ των ΗΠΑ, μέχρι τον Μπολσονάρο της Βραζιλίας.

Η μετανάστευση χρειάζεται διεθνείς λύσεις

Σε σχέση με την απόσυρση της αυστριακής κυβέρνησης από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, που έχει επισύρει την διεθνή κριτική, ο Ζαν Άσελμπορν επισημαίνει πως «η μετανάστευση χρειάζεται διεθνείς λύσεις και αυτό το Σύμφωνο έχει έναν μεγάλο στόχο, τη συνεργασία, για πρώτη φορά, ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, τις χώρες διέλευσης και τις χώρες προορισμού». Διευκρινίζει επίσης πως το Σύμφωνο δεν αποτελεί συνθήκη, ούτε δεσμευτικό εργαλείο και ούτε χρήζει καν υπογραφής, και αυτά πρέπει να γνωστοποιηθούν στον κόσμο, ενώ τα αντίθετα επιχειρήματα που επικαλείται ο Αυστριακός καγκελάριος «είναι λάθος και τραβηγμένα από τα μαλλιά, καθώς όταν κάποιος είναι αντίθετος σε κάτι, αναζητεί μία πρόφαση».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι απογοητευμένος από την απόρριψη του Συμφώνου για την Μετανάστευση από τον Αυστριακό καγκελάριο, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τονίζει πως δεν είναι κατά κανέναν τρόπο απογοητευμένος γιατί έχει παρακολουθήσει την σταδιοδρομία του Σεμπάστιαν Κουρτς, «του οποίου όλη η πολιτική σκέψη είναι εστιασμένη στην μετανάστευση και ακολουθεί μία κατεύθυνση, η οποία δυστυχώς δεν είναι κάποια που βοηθά την Ευρώπη».

Ο ίδιος κατανοεί, όπως αναφέρει, τους πολιτικούς που εμπλέκονται σε κάποια ζητήματα, απλά και μόνον για να εκλεγούν, ωστόσο όταν οι ίδιοι, από την άλλη πλευρά, λέγουν ότι είναι «γεφυροποιοί» (α.σ. Σεμπάστιαν Κουρτς), δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από ευρωπαϊκή σκοπιά, «γιατί στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μόνον χώρες που βλέπουν την μετανάστευση όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία».

Σημειώνεται, πως ο Ζαν Άσελμπορν είχε οργιστεί και είχε εγκαταλείψει Συμβούλιο Υπουργών στη Βιέννη στην διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, όταν αντιλήφθηκε ότι αυτό καταγραφόταν σε βίντεο από τον ακροδεξιό Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.