Για πρώτη φορά στην ιστορία του Copa Libertadores, οι δύο μεγάλες ομάδες της Αργεντινής, η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλέιτ θα αναμετρηθούν στους τελικούς της διοργάνωσης με τον πρώτο να διεξάγεται το Σάββατο 10/11 και τον δεύτερο στις 24/11.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά ντέρμπι του πλανήτη, για πολλούς το κορυφαίο, ένας αγώνας με έντονη αντιπαλότητα, συχνά στα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες σημειώνονται σοβαρά επεισόδια, ωστόσο τόσο στο La Bombonera όσο και στο El Monumental η ατμόσφαιρα είναι μοναδική. Φυσικά υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών.

Η Μπόκα Τζούνιορς αγωνίζεται για δέκατη φορά σε τελικό της κορυφαίας συλλογικής διοργάνωσης της Νοτίου Αμερικής, έχοντας κατακτήσει έξι φορές το τρόπαιο. Η Ρίβερ Πλέιτ μετέχει για έκτη φορά και θα κυνηγήσει τον τέταρτο τίτλο της.

Στους ημιτελικούς, Η Μπόκα απέκλεισε την Παλμέϊρας (2-0,2-2), ενώ η Ρλιβερ Πλέιτ την Γκρέμιο (0-1 εντός,2-1 εκτός). Στον αγώνα για το πρωτάθλημα Αργεντινής (23/9) η ρίβερ νίκησε στο La Bombonera με 2-0.

Η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους στον θεσμό προέρχεται επίσης από την Αργεντινή. Είναι η Ιντεπεντιέντε, η οποία έχει κατακτήσει επτά φορές το τρόπαιο. Η Μπόκα έχει έξι τίτλους, η Πενιαρόλ της Ουρουγουάης πέντε και μία ακόμα ομάδα τις Αργεντινής, η Εστουντιάντες τέσσερις.

Από τρεις έχουν οι Ολίμπια Ασ (Παραγουάη), Νασιονάλ Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Ρίβερ Πλέιτ (Αργεντινή), Γκρέμιο, Σάντος (Βραζιλία) από τρεις, ενώ Ιντερνασιονάλ (Βραζιλία) και Ατλ. Νασιονάλ (Κολομβία) από δύο.

Τέλος από έναν τίτλο έχουν οι: Παλμέϊρας (Βραζιλία), Κόλο Κόλο (Χιλή), Ρασίνγκ (Αργεντινή), Βάσκο (Βραζιλία), Αρτζεντίνος Τζούνιορ και Βελέζ (Αργεντινή), Φλαμένγκο (Βραζιλία), Ονσε Κάλδας (Κολομβία), Λίγκα Κίτο (Ισημερινός),Σαν Λορέντζο (Αργεντινή) και Κορίνθιανς, Ατλέτικο Μινέιρο (Βραζιλία).

Το πρώτος τελικός που θα διεξαχθεί το Σάββατο 10/11 θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και στην Ελλάδα (22.00, Open TV). Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο 40χρονος Χιλιανός Ρομπέρτο Τομπάρ.