Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, με θέμα τον προϋπολογισμό της Ρώμης και το υψηλό έλλειμμα που έχει σημειώσει.

Φαίνεται πως στο μοναδικό πράγμα στο οποίο συγκλίνουν οι δύο πλευρές είναι να συνεχιστεί ο διάλογος. Ωστόσο οι διαφορές της Ρώμης με τις Βρυξέλλες παραμένουν.

«Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού μας δεν αλλάζουν, αλλά θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην Ιταλία, αποδεικνύουν την ορθότητα των παρεμβάσεών μας», τόνισε ο Τζοβάνι Τρία.

Από πλευράς του ο Μάριο Σεντένο επανέλαβε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στηρίζουν τις θέσεις της Κομισιόν.

«Είναι προς το συμφέρον όλων, ο διάλογος να φέρει αποτελέσματα. Κάποιες αμφιβολίες των αγορών πλανώνται πάνω από την οικονομική στρατηγική της Ιταλίας. Η απάντηση που η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες μέχρι την Τρίτη, είναι η ευκαιρία για να απομακρυνθούν οι αμφιβολίες αυτές», τόνισε ο Σεντένο.

Η Τρία δήλωσε ότι η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ιταλίας να μειώσει το έλλειμμα στο 0,8% του ΑΕΠ θα ήταν «οικονομική αυτοκτονία και δεν πιστεύω ότι η ΕΕ αναμένει κάτι τέτοιο».

Την Πέμπτη η Επιτροπή είχε προβλέψει πως η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,2% το 2019, ενώ η Ρώμη προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%.

Η Κομισιόν προέβλεψε την Πέμπτη πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα παραμείνει σταθερό γύρω στο 131% του ΑΕΠ μέχρι και το 2020, ωστόσο η αιτία για την οποία η Κομισιόν είναι πιθανό να αρχίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας είναι ότι δεν μειώνει αρκετά γρήγορα το επίπεδο του δημοσίου χρέους της.

Αν η Ιταλία δεν συμμορφωθεί και δεν λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, απειλείται, μεταξύ άλλων, με επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, και σε περίπτωση που και πάλι δεν πάρει δημοσιονομικά μέτρα, το πρόστιμο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 0,5% του ΑΕΠ.