Η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τις γαλλικές προτάσεις για βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης, διαμήνυσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Γερμανία και Γαλλία, συμφώνησαν τον Ιούνιο στο γενικό περίγραμμα μίας μεγαλύτερης ενοποίησης της Ευρωζώνης, με βάση προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και σχέδια για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Ο στόχος ήταν οι λεπτομέρειες να καθορισθούν έως το τέλος του έτους, αλλά το Βερολίνο εμφανίσθηκε διστακτικό σε βασικά σημεία των προτάσεων, όπως στα σχέδια για τη φορολογία των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών.

«Είναι καιρός η Γερμανία να απαντήσει στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, είναι καιρός η Γερμανία να αποφασίσει για τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο Λεμέρ σε γαλλογερμανικό επιχειρηματικό συνέδριο στο Παρίσι. «Σήμερα, υπάρχει μόνο μία πρόκληση για τις επόμενες γενιές, που είναι να δημιουργηθεί η κυριαρχία της Ευρώπης εν μέσω των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας του Σι Τζινπίνγκ», πρόσθεσε.

Ο Λεμέρ σημείωσε, ειδικότερα, ότι απαιτείται συμφωνία για ένα δίχτυ ασφαλείας για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, για την περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζικών αγορών και των κεφαλαιαγορών της Ευρωζώνης, με παράλληλη πρόοδο όσον αφορά στα σχέδια για τον κοινό προϋπολογισμό. «Αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να ληφθούν σε έξι μήνες, πρέπει να ληφθούν σε έξι εβδομάδες», είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι η σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα είναι η τελευταία ευκαιρία για αποφάσεις σχετικά με τη φορολογία των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου και ότι η Γαλλία δεν θα κάνει νέες παραχωρήσεις. Για να πεισθεί η Γερμανία και να στηρίξει τη φορολογία, ο Λεμέρ πρότεινε αυτή την εβδομάδα να ισχύσει αυτή από το 2020, εφόσον δεν υπάρξει μία ευρύτερη συμφωνία των χωρών του ΟΟΣΑ για ένα τέτοιο φόρο έως τότε, όπως σχεδιάζεται.