Οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι που συμμετείχαν σε exit poll του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN είπαν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση και το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι εναντιώνεται στον ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Με βάση το έξιτ πολ του CNN, τα αποτελέσματα του οποίου είναι προκαταρκτικά και υπόκεινται σε αλλαγές, μόλις το 26% εξ όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι υποστηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ το 39% είπε ότι πήγε να ψηφίσει για να στείλει μήνυμα εναντίωσης στην πολιτική του.

Μόλις το ένα τρίτο εκ των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Τραμπ δεν επηρέασε την ψήφο του.

Το 65% του δείγματος είπε ότι είχε αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει πριν από ένα και πλέον μήνα, ενώ μόλις το 15% αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα ή τις τελευταίες ημέρες.

Οι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά αποτελούν το 16% του δείγματος, από το 10% το 2016.

Πάμε σε λάθος κατεύθυνση, λέει το 50%

Ερευνα των Washington Post-Schar School κατέδειξε ότι ο Τραμπ και η πολιτική του καθώς και το σύστημα υγείας είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία ανησυχούν οι ψηφοφόροι, ενώ ακολουθούν η πορεία της οικονομίας και η μετανάστευση.

Το 50% των αμερικανών ψηφοφόρων θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, ενώ μόνο 4 στους 10 πιστεύουν το αντίθετο.

Η μετανάστευση, η υγειονομική περίθαλψη και η οικονομία είναι τα θέματα υψηλής προτεραιότητας, σύμφωνα με τους αμερικανούς ψηφοφόρους.

Οι 5 στους 10 θεωρούν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, ενώ 4 στους 10 θεωρούν ότι πρέπει να είναι παράνομη.

Οι 7 στους 10 δηλώνουν πως επιθυμούν τουλάχιστον «ήπια» μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής.