Συνεχίζονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις με αιχμή την «πρόθεση συμφωνίας» μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.

Εκπληξη η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε δυσφορία προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Τρίτης Ιερώνυμου – Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου, στο Φανάρι, καθώς αν και δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δεν είχε καμία ενημέρωση για τα ανακοινωθέντα. Η παράλειψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, η εκκλησία των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και αρκετές Μητροπόλεις, που έχουν παραχωρηθεί μόνο εκκλησιαστικών στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Στα ερωτήματα που τίθενται είναι κατά πόσο και πως δεσμεύονται οι Εκκλησίες Δωδεκανήσου και Κρήτης από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος, καθώς επίσης μπαίνουν και ζητήματα διαχείρισης των περιουσιών τους.

Ζητήματα αναμένεται να ανακύψουν και για την περιουσία των λεγόμενων «νέων χωρών», (κυρίως οι μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας) που ναι μεν ανήκουν επισκοπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδας ήδη από το 1928, ωστόσο θρησκευτικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επί του παρόντος το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει καμία επίσημη αντίδραση, ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες θα εξεταστούν τα σημεία της συμφωνίας και αν χρειαστεί θα υπάρξει τοποθέτηση.