Στην πόλη του Μεξικού έφτασαν την Κυριακή μετανάστες από την Κεντρική Αμερική που ταξιδεύουν στο πρώτο καραβάνι προς τις ΗΠΑ με την ελπίδα να λάβουν εκεί άσυλο, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο σε ένα στάδιο.

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες, που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη βία των συμμοριών και τις οικονομικές δυσκολίες, κατέλυσαν στο στάδιο όπου οι αρχές της πόλης του Μεξικού τούς παρείχαν ιατρική βοήθεια και συσσίτιο.

Οι μετανάστες έφτασαν στην πρωτεύουσα, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα από το κοντινότερο μεθοριακό πέρασμα για το Τέξας, τέσσερις εβδομάδες αφού αναχώρησαν από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα στην Ονδούρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στις ΗΠΑ, να εκπληρώσουμε το αμερικανικό όνειρο», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Μανσίγια, που ταξιδεύει με τον εξάχρονο γιο του. «Έχουμε πίστη στον Θεό ότι θα τα

καταφέρουμε, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

Χιλιάδες ακόμη πολίτες της Κεντρικής Αμερικής μετακινούνται σε ομάδες στην πολιτεία Βερακρούς, την πολιτεία Πουέμπλα και την Τσιάπας, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Πρόκειται για μια έξοδο», επεσήμανε ο Αλεχάντρο Σολαλίντε, ένας καθολικός ιερέας και ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών στους δημοσιογράφους. «Είναι άνευ προηγουμένου».

Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει το Μεξικό να σταματήσει την πορεία των μεταναστών και ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο τούς έχει προσφέρει προσωρινά χαρτιά και δουλειά, αν δεχθούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στις νότιες επαρχίες Οαχάκα και Τσιάπας.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει 2.800 αιτήσεις για την παροχή ασύλου και ότι περίπου 1.100 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική έχουν απελαθεί.