Μία ακόμα σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό έφερε από τη μακρινή Ντόχα του Κατάρ ο Λευτέρης Πετρούνιας. Το πρόβλημα στον ώμο, το οποίο θα τον οδηγήσει στο χειρουργείο ήταν αδύνατο να τον εμποδίσει να κατακτήσει το τρίτο σερί χρυσό μετάλλιο στους κρίκους σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής.

Ο έλληνας υπεραθλητής, ο μετρ των κρίκων, που παραμένει αήττητος επί δυόμισι χρόνια, συγκέντρωσε βαθμολογία 15.366 και άφησε στη δεύτερη θέση, όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016, το σπουδαίο βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι, που συγκέντρωσε 15.100 βαθμούς. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο ιταλός Μάρκο Λοντάντιο με 14.900 βαθμούς.

Χάρη στο τελευταίο επίτευγμά του (είχαν προηγηθεί τα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ το 2017 και στο Παγκόσμιο της Γλασκώβης το 2015) ο Πετρούνιας κατατάσσεται πλέον στην καλύτερη τριάδα αθλητών όλων των εποχών στην ενόργανη γυμναστική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πετρούνιας αγωνίστηκε πρώτος στον τελικό και παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης από την αρχή μέχρι το φινάλε. Μάλιστα, είχε διαφορά πολύ μεγαλύτερη (0,266 βαθμούς) από τους αντιπάλους του σε σχέση με τους δύο προηγούμενους παγκόσμιους τίτλους του.

Ο Πετρούνιας ξεπέρασε σε παγκόσμιους τίτλους και ισοφάρισε σε συγκομιδή μεταλλίων τον εξπέρ του μονόζυγου Βλάση Μάρα, ο οποίος έχει στη συλλογή του δύο χρυσά (Γάνδη 2001, Ντέμπρετσεν 2002) και ένα χάλκινο μετάλλιο (Άαρχους 2006).

Με το νέο του θρίαμβο ο άρχοντας των κρίκων διατήρησε στην κατοχή του όλους τους διαθέσιμους τίτλους στο αγαπημένο του όργανο, έχοντας κατακτήσει αλλεπάλληλα χρυσά μετάλλια και στις εννιά μεγάλες διοργανώσεις της τελευταίας τετραετίας: στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2016), στα παγκόσμια πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018), στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2015, 2016, 2017, 2018) και στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες (2015).

Ο πάντα σεμνός και ταπεινός υπεραθλητής, μετά το χθεσινό θρίαμβό του, ένατο σε μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έσπευσε να μοιράσει «ευχαριστώ» με ποστάρισμά του στο Facebook.

«Τα καταφέραμε!!!! Σας ευχαριστώ όλους, τον προπονητή μου, το ιατρικό team, τους χορηγούς και τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μου από την αρχή, αλλά και όλους εσάς που με στηρίζετε από μακριά με την αγάπη σας! Γιατί πάντα όλοι μαζί το κάνουμε αυτό! Ευχαριστώ τους Έλληνες εδώ στην Ντόχα που με βοήθησαν με την απίστευτη ενέργεια τους. Τώρα κοιτάζουμε την ιατρική αποκατάσταση μου, την επόμενη εβδομάδα. Μετά θα μπορούμε να πανηγυρίσουμε για την επιτυχία!!»

O Λευτέρης Πετρούνιας γεννήθηκε το 1990 στη Νέα Σμύρνη. Είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας. Φύσει υπερκινητικός, δεν άργησε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Σε γυμναστήριο μπήκε πρώτη φορά σε ηλικία 5 ετών, έχοντας ήδη περάσει από το κολυμβητήριο του Πανιωνίου.

Στην εφηβεία έγινε «επαναστάτης». Και είχε μια πολύ λογική αιτία. Βαρέθηκε να είναι πάντα πρώτος σε όλα. Κουράστηκε. Επιμελής στα μαθήματά του και παράλληλα σχεδόν στρατευμένος στο άθλημα των κρίκων. Οι προπονήσεις, ο τρόπος ζωής του, τον ανάγκαζαν να στερηθεί κάθε «θέλω» ενός εφήβου. Το 2005 λοιπόν ανακοίνωσε στους γονείς του ότι παρατά τα πάντα. Και πράγματι το έκανε. Πήγαινε τότε στην Γ’ Γυμνασίου.

Στο Λύκειο ήταν δημοφιλής. Αυτό το αίσθημα τού ανήκειν, εξάλλου, ήταν εκείνο που τον είχε οδηγήσει να αλλάξει σελίδα. Εκλέχθηκε μέχρι και πρόεδρος του 15μελούς. Ανακαλύπτοντας παράλληλα την αγάπη του για το παρκούρ, που του χάριζε αυτήν την ασύγκριτη αίσθηση ελευθερίας. Κάνει ακόμα και τώρα. Περίπου δύο χρόνια αργότερα η επανάσταση λαμβάνει τέλος. Αποφασίζει να επιστρέψει στον πρότερο βίο του.

Βιώνει απόρριψη και αμφισβήτηση, καθώς οι προπονητές δεν τον πίστεψαν. Δεν ήθελαν να τον αναλάβουν. Δεν το έβαλε κάτω. Αυτή η διακοπή, εξάλλου, του είχε κάνει καλό. Είχε επαναπροσδιορίσει τα θέλω του. Τους στόχους του. Δούλεψε πολύ σκληρά, και το 2010 βρίσκει στο δρόμο του τον Δημήτρη Ράφτη (προπονητή και του Βλάση Μάρα), μαέστρο όλων των μετέπειτα επιτυχιών του έλληνα υπεραθλητή. Τα υπόλοιπα είναι σε όλους και όλες γνωστά…