Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ , ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά μετά την εκλογή του τον Απρίλιο την Ρωσία, και μάλιστα σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στην Αβάνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Κουβανό πρόεδρο, του πρότεινε να συζητήσουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά και ζητήματα που αφορούν άλλους τομείς συνεργασίας. Ο Πούτιν είπε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Κούβας «διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες και από την αρχή τις διέκρινε ο στρατηγικός τους χαρακτήρας, υπογραμμίζοντας ότι τη Μόσχα και την Αβάνα ενώνουν «η φιλία, η αμοιβαία υποστήριξη και η βοήθεια».

Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από τον ομόλογο του Ντίας Κανέλ να «μεταφέρει τις καλύτερες ευχές και τους θερμούς χαιρετισμούς του στον σύντροφο Ραούλ Κάστρο, ενώ ο πρόεδρος της Κούβας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Κούβα εντός του 2019.

Αιχμές Μόσχα και Αβάνας κατά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο κοινό ανακοινωθέν

Οι δύο ηγέτες μετά το τέλος των συνομιλιών υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο επισημαίνεται η κοινή τους προσέγγιση στις διεθνείς υποθέσεις, ενώ στο κείμενο είναι εμφανείς οι επικριτικές τους διαθέσεις για την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον έναντι της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας τις οποίες πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «τρόικα της τυραννίας».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Μόσχα και η Αβάνα καταδικάζουν τη χρήση μέτρων εξαναγκασμού στις διεθνείς σχέσεις που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο και εκφράζουν την αποδοκιμασία τους στην υιοθέτηση μέτρων που χρησιμοποιούνται για την ανατροπή νόμιμων κυβερνήσεων αλλά και μέτρων που προκαλούν οικονομική ασφυξία και αποσταθεροποιούν την εσωτερική κατάσταση στις χώρες αυτές.

Παράλληλα στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι η Ρωσία υποστηρίζει την Κούβα στον αγώνα που κάνει για να αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας ο οποίος συνεχίζεται για 60 και πλέον χρόνια.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κούβας εκφράζουν επίσης «την βαθειά τους λύπη και τις σοβαρές τους ανησυχίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF)»

Πριν από τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν τις προοπτικές της περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας ότι ο Πούτιν και ο Ντίας Καμέλ θα συζητήσουν και το θέμα της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε στην ερώτηση που του έγινε αν η Ρωσία ενδέχεται να δανειοδοτήσει την Κούβα για την αγορά οπλικών συστημάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από