Σε συμφωνία ήρθε η νέα κοινοβουλευτική ομάδα των «8» βουλευτών, οι οποίοι αποσπάστηκαν από το VMRO-DPMNE με την κυβέρνηση Ζάεφ, για τη συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ, βάζοντας έτσι σε τελική ευθεία την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κι ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο Παρασκευή, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες ακριβώς συνταγματικές τροποποιήσεις, συμφώνησαν οι δύο πλευρές στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Οι οκτώ βουλευτές ψήφισαν για τις συνταγματικές αλλαγές στις 19 Οκτωβρίου υπό τον όρο της εγγύησης της «Μακεδονικής ταυτότητας» στον καταστατικό χάρτη.

Μετά τη συμφωνία Ζάεφ – «8», φαίνεται να ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 έδρες).

Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία ότι και άλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι διαδικασίες από την πλευρά των Σκοπίων μπαίνουν στην τελική ευθεία και πλέον η «μπάλα» έρχεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, που παρά τα γνωστά προβλήματα θα πρέπει να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή.