Σε βάρος του άνδρα που κατηγορείται ότι σκότωσε 11 ανθρώπους το Σάββατο σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ απαγγέλθηκαν συνολικά 44 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για εγκλήματα μίσους, έναντι των 29 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, όπως αποκαλύπτεται στο κατηγορητήριο που επικυρώθηκε την Τετάρτη από σώμα ενόρκων.

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς, ηλικίας 46 ετών, εμφανίστηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά ενώπιον δικαστή, καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς είχε τραυματιστεί από αστυνομικά πυρά κατά τη σύλληψή του. Την Πέμπτη το πρωί αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι ενέργειές του «είναι τόσο διαβολικές όσο και ακατανόητες και απόλυτα απεχθείς σε σχέση με τις αξίες του έθνους μας» επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, σε ένα δελτίο Τύπου με το οποίο γνωστοποίησε το κατηγορητήριο.

«Για αυτό ακριβώς αυτή η υπόθεση είναι σημαντική όχι μονάχα για τα θύματα και τους συγγενείς τους αλλά επίσης για την πόλη του Πίτσμπουργκ και ολόκληρη τη χώρα» υπογράμμισε.

«Η διαδικασία ξεκινά σήμερα με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα αυτών των αισχρών πράξεων, να κλείσουν οι πληγές των οικογενειών των θυμάτων, της εβραϊκής κοινότητας και της πόλης» σημείωσε από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Πίτσμπουργκ Σκοτ Μπρέιντι.

Στον Ρόμπερτ Μπάουερς απαγγέλθηκαν μεταξύ άλλων 11 κατηγορίες για παρακώλυση της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών πεποιθήσεων που προκάλεσε τον θάνατο και άλλες 11 κατηγορίες για χρήση όπλων με σκοπό τη δολοφονία.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μπάουερς είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής σε βάρος του, ή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους, όπως και με την επιβολή ποινής κάθειρξης 535 ετών.