Η τουρκική ιστοσελίδα της ‘Γενί Σαφάκ’, γράφει ότι τουρκικά F-16 παρεμπόδισαν βρετανικά μαχητικά (Tornados), τα οποία πετούσαν κοντά στο ερευνητικό πλοίο ‘Barbaros’ που βρίσκεται ανοιχτά της Μόρφου στα Κατεχόμενα.

Δεν αναφέρεται από πού απογειώθηκαν τα βρετανικά αεροσκάφη (κατά πάσα πιθανότητα από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο), παρά μόνο ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας βρίσκονται σε επαγρύπνηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  και δεν αφήνουν τίποτα και κανέναν να πλησιάζει το ‘Barbaros’ και τον τουρκικό πολεμικό στόλο που το συνοδεύει. .

Στο μεταξύ στην Κύπρο έφθασαν F-15 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για κοινές ασκήσεις με την κυπριακή εθνοφρουρά. Οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η γεώτρηση

Νωρίτερα το σημείο που θα γίνει η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας αποκαλύπτουν τα κυπριακά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Ακάμα το σημείο που θα «χτυπήσει» το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής).

Η σχετική Navtex  εκδόθηκε από την Τουρκία λίγο μετά τις 9.00 το πρωί σήμερα.  Σύμφωνα με τις προβλέψεις της η γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη και θα ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου.

Το γεωτρύπανο θα εξυπηρετούν τρία σκάφη υπεράκτιας υποστήριξης, τα νορβηγικά SIEM LOUISA, SIEM SASHA και SIEM SOPHIE.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, «το πλοίο γεωτρύπανο Φατίχ θα προχωρήσει εντός αυτής της εβδομάδας στην πρώτη βαθιά γεώτρηση στη Μεσόγειο, στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ».

Την 95η επέτειο της ίδρυσης του τουρκικού κράτους επέλεξε η Άγκυρα για να κάνει το ουσιαστικό της βήμα στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου ξεκινά το ταξίδι του το γεωτρύπανο της Τουρκίας Πορθητής για την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Χουριέτ, στο πρώτο αυτό ταξίδι ανοιχτά της Αττάλειας, συμμετάσχει και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Όπως αναφέρεται, η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Αττάλειας και δυτικά της Κύπρου στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Τον Πορθητή θα συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.