Σε μία μεγαλειώδη φίεστα μετατράπηκαν τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου», σε μία προσπάθεια να το μετατρέψει στην απόλυτη «βιτρίνα» των προγραμμάτων υποδομών που έχουν μεταβάλλει το πρόσωπο της Τουρκίας από την έλευσή του στην εξουσία.

Συμβολική για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ονομάστηκε «Istanbul Airport» και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Δεκεμβρίου, είναι και η επιλογή της σημερινής ημερομηνίας, αφού ο τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να παρουσιάσει το νέο αεροδρόμιο, ανήμερα της 95ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που γιορτάζεται μεγαλειωδώς σε όλη τη χώρα.

Σε μία τόσο σημαντική την Τουρκία μέρα, ο απόλυτος «σουλτάνος» επιδίωξε να γίνει ο πρωταγωνιστής και να δείξει όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά σε όλο τον κόσμο, ότι αυτή ήταν η αρχή του οράματός του για μία μεγάλη, ισχυρή Τουρκία και μια νέα «οθωμανική αυτοκρατορία».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου ο Ερντογάν είπε: «Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα όμορφο κόσμημα, ανάμεσα στις θάλασσες. Κάναμε το έργο σε αυτή την πόλη για αυτό και το ονομάσαμε «Istanbul Aiport»». Εξήγγειλε 120.000 προσλήψεις και είπε: «Δεν χτίσαμε το αεροδρόμιο για την χώρα μας αλλά για να εξυπηρετούμε όλο τον κόσμο».

«Ελπίζω πως το αεροδρόμιο (…) θα είναι ωφέλιμο για την περιοχή μας και για τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας πομπώδους τελετής, προσθέτοντας πως το όνομα του καινούριου αεροδρομίου θα είναι απλώς το «αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το έργο θα σημαδέψει την Ιστορία», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεναγήθηκε μαζί με την σύζυγό του Εμινέ στο αεροδρόμιο, ενώ στην συνέχεια χαιρέτησε πολλούς από τους καλεσμένους που βρίσκονταν εκεί.

Ακολούθησε προβολή με το πως χτίστηκε το αεροδρόμιο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα έργο που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί, όμως «με πίστη, σκληρή δουλειά, υπεράνθρωπες προσπάθειες ολοκληρώθηκε σε 42 μήνες».

Στο βίντεο έγινε επίσης αναφορά και στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, καθώς αναφέρθηκε ότι μόνο εκείνο το βράδυ σταμάτησαν τα έργα και μόλις αποκαταστάθηκαν τα πράγματα, το πρωί της 16ης ξεκίνησαν και πάλι να δουλεύουν με τον ίδιο ρυθμό.