Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και εκπροσώπων της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Ματαρέλα υποδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Κομμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας

H παρέλαση ξεκίνησε με τους ανάπηρους πολέμου σε αμαξίδια. Ωστόσο, το χειροκρότημα κέρδισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς» οι οποίοι τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ εκπρόσωποι Μακεδονικών Συλλόγων φώναζαν ότι «Η Μακεδονία είναι Ελληνική».

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ακολούθησε αεροπορική επίδειξη από μαχητικό αεροσκάφος F 16 της Ομάδας «Ζευς», με τον πιλότο να στέλνει συγκινητικό μήνυμα.

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη. Καλημέρα Μακεδονία. Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει η παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Χρόνια πολλά Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσα από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είπε «Κύριε Επισμηναγέ, τόσον εγώ όσο και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς, για τις διεθνώς αναγνωρισμένες ικανότητές σας αλλά και για το απαράμιλλο θάρρος σας. Αποδεικνύετε καθημερινά και εμπράκτως πόσο αποτελεσματικά υπερασπίζεσθε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και, επομένως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να θωρακίζει τα φτερά σας και να χαλυβδώνει τις ψυχές σας. Χρόνια Πολλά» για να λάβει εκ νέου την ευχή του ιπτάμενου για «χρόνια πολλά».