Να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και όχι να γίνει προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές άλλων κομμάτων, σε περίπτωση που αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ λέει το 72,2% των πολιτών σε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, ενώ η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δείχνει να παγιώνεται σε διψήφιο ποσοστό.

Πιο συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, δείχνει το ποσοστό των πολιτών που ζητούν να γίνει άμεση προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος υλοποιήσει τελικά την απόφαση να φύγει από την κυβέρνηση όταν φτάσει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, φτάνει το 72,2% ενώ το 17,1% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μια κυβέρνησης με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους.

Στην ίδια έρευνα σημειώνεται αύξηση της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φτάνει το 10,2%. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, 18,3%, ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, η ΧΑ με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,7%, ενώ εκτός Βουλής δείχνουν να μένουν η Ενωση Κεντρώων, με 2,2%, το Ποτάμι με 1,8% και οι ΑΝΕΛ με 1,2%.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ στις επόμενες εκλογές δύναται να λάβει αυτοδυναμία με 160 βουλευτές. Aντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71, το ΚΙΝΑΛ 25, και το ΚΚΕ με την Χρυσή Αυγή 22.

Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 31, 2%, ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΚΙΝΑΛ 7,1%, Χρυσή Αυγή 6,5%, ΚΚΕ 6,2%, Ένωση Κεντρώων 2,4%, Ποτάμι 2%, Ελληνική Λύση 1,9%, ΑΝΕΛ 1,3%.

Από τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης προκύπτει ότι η παράσταση νίκης παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά υπέρ της Ν.Δ.. Η δε διαφορά ξεπερνά το 57,4% έναντι 55,5% τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 24,5% των πολιτών πιστεύει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις ,έναντι 47,9% που εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα και 22% που εκτιμά ότι θα μειωθούν ούτως ή άλλως. Ουσιαστικά τα ποσοστά αυτά αναδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί έναντι της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας το 79,1% εκτιμά ότι τα πράγματα του επόμενους μήνες θα είναι τα ίδια με σήμερα (36,2% έναντι 40,1% τον Σεπτέμβριο) ή χειρότερα (42,9% έναντι 33,2% τον προηγούμενο μήνα).

Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να λέει όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, με το 64,5% δηλώνει πως η συμφωνία δεν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Ακόμα σε ερώτηση ποιος θα έπρεπε να αποχωρήσει μετά τη σύγκρουση από την κυβέρνηση, ο Νίκος Κοτζιάς ή ο Πάνος Καμμένος το 48,5% απαντά και οι δύο, ενώ σύμφωνα με το 59,7% των ερωηθέντων η παραμονή του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση, βλάπτει την εικόνα της συνολικά αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.