Στις 5 Φεβρουαρίου 2015,  δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ένα ΦΕΚ με το οποίο διορίζεται στη θέση του ειδικού συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο Γιώργος Τσίπρας, πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού.

Με νέο ΦΕΚ στις 3 Απριλίου του ίδιου έτους, ο Γιώργος Τσίπρας αναβαθμίζεται από απλός σύμβουλος στο γραφείο του Κοτζιά αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Όλα αυτά με την υπογραφή του πρώην πλέον υπουργού Εξωτερικών που αποδέχθηκε τον πρωθυπουργικό εξάδελφο, αν και πολλοί είπαν τότε ότι ο Τσίπρας τον τοποθέτησε στο ΥΠΕΞ ως «τοποτηρητή» του.

Τα χρόνια πέρασαν και μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 ο Γιώργος Τσίπρας παρέμενε στο υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας συνεχή ταξίδια για την προσέλκυση επενδυτών. Είχε κατηγορηθεί μάλιστα από την αντιπολίτευση ότι στους πρώτους «επαναστατικούς» μήνες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Τσίπρας είχε πάει στο Ιράν για να πείσει τους Ιρανούς να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και να απεξαρτηθεί η ελληνική οικονομία από την τρόικα.

Ακριβώς ένα χρόνο από σήμερα, τον Οκτώβριο του 2017 ο γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, αποχωρεί από τη θέση του καθώς είναι σε όλους γνωστή η υπόγεια αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Κοτζιά.

Στην κυβέρνηση έλεγαν ότι δεν υπήρχε «κατάλληλη χημεία», ο γ.γ. κατηγορούσε παρασκηνιακά τον υπουργό για αυταρχισμό και για υπερσυγκεντρωτισμό.

Το χάσμα ήταν αγεφύρωτο και μάλιστα λίγο πριν από την αποχώρηση Τσίπρα είχαν δοθεί εντολές από το γραφείο του Κοτζιά για μετακινήσεις υπαλλήλων που ελέγχονταν από τον Τσίπρα. Ο δε τότε υπουργός είχε αποκλείσει τη γ.γ. Διεθνών Σχέσεων από την οργάνωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Οι κάκιστες σχέσεις οδήγησαν τον Γιώργο Τσίπρα στην έξοδο από το ΥΠΕΞ αλλά ο πρωθυπουργός τον όρισε σύμβουλο επί των οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τώρα, το όνομα του πρωθυπουργικού εξαδέλφου επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς υπάρχουν πολλοί, και εντός του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέουν την κόντρα του με τον Νίκο Κοτζιά με τη γενικότερη διαχείριση των εξωτερικών θεμάτων.

Τα «χώνει χοντρά»

Φημολογείται σε ότι ο πρώην ΥΠΕΞ στην 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του, κάνει εκτενή αναφορά στον Γιώργο Τσίπρα. Στη σχέση που είχαν όταν ήταν στο υπουργείο ενώ φέρεται και κατ’ ιδίαν να πνέει μένεα εντίον του σχετικά με τις «μυστικές» συναντήσεις που είχε με ξένους αξιωματούχους ή επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρουν σήμερα τα «Νέα» στη στήλη «Στίγμα»:

«Ο Νίκος Κοτζιάς, μεταξύ των πολλών άλλων που αναφέρει για τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται και στην εκδίωξη από το ΥΠΕΞ του ξάδερφου Τσίπρα, Γιώργου. Προχωρεί δε σε εκτενή αναφορά στη θητεία του Γ. Τσίπρα με καθόλου, μάλιστα, κολακευτικό τρόπο, καθώς και στους λόγους που οδήγησαν στην αποπομπή του, ως μία ακόμη ένδειξη της υπονόμευσής του από το Μέγαρο Μαξίμου (στο ίδιο πλαίσιο, ως γνωστόν, εντάσσει και το γεύμα Τσίπρα – Καμμένου στη Λέσχη Αξιωματικών, το οποίο πληροφορήθηκε, όπως σημειώνει δηκτικά, από «ΤΑ ΝΕΑ»…).

Ο Γιώργος Τσίπρας που κατείχε, θυμίζω, στο υπουργείο Εξωτερικών τη θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικών Διεθνών Σχέσεων, εξεδιώχθη πέρυσι τέτοιες ημέρες ακριβώς από το ΥΠΕΞ, ύστερα από εντολή του Νίκου Κοτζιά. Ο Κοτζιάς έγινε έξαλλος πληροφορούμενος ότι εν αγνοία του ο Γ. Τσίπρας είχε μεταβεί στη σπαρασσόμενη από εμφύλιες έριδες και τον ISIS Λιβύη με ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών, επιβαίνων ιδιωτικού αεροσκάφους. Ετσι, με το που επέστρεψε από το ταξίδι τον εξεδίωξε.

Μάλιστα, είχε συνοδεύσει, λεγόταν τότε, την απαίτησή του με το δίλημμα «ή αυτός ή εγώ».

Ο Πρωθυπουργός είχε κάνει δεκτό το «αίτημα» Κοτζιά για την αποπομπή του ξαδέρφου του από το ΥΠΕΞ, αλλά ταυτόχρονα γνωστοποίησε με τον πιο εμφαντικό τρόπο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, καθώς αμέσως τον πήρε σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην επιστολή του ο Κοτζιάς καταγράφει και αυτό το περιστατικό με τον πρωθυπουργικό ξάδερφο ως προσπάθεια υπονόμευσης και απαξίωσής του. Λέγεται ακόμη πως στο οικείο κεφάλαιο «Γ. Τσίπρας» αναφέρεται επίσης, διεξοδικά δε, στις ανεπιτυχείς (για την προσέλκυση επενδύσεων) πολλαπλές επισκέψεις του εξαδέλφου Γιώργου στο Ιράν…»

Η αντιπολίτευση

Η περίπτωση του Γιώργου Τσίπρα και της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να απασχολήσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα ζητήσουν απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Θα ζητήσουν να μάθουν το ρόλο και τις κινήσεις του Γιώργου Τσίπρα στο υπουργείο και αν ο Νίκος Κοτζιάς στην επιστολή παραίτησής του κάνει εκτενείς αναφορές στο πρόσωπο του εξαδέλφου. Ηδη η ΝΔ με ανακοίνωσής της βάζει στο κάδρο τον εν λόγω σύμβουλο πλέον του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από το καλοκαίρι ο Γιώργος Τσίπρας είχε έρθει στη δημοσιότητα μετά από συνεχή δημοσιεύματα για το ρόλο του πατέρα του Ηρακλή Τσίπρα την περίοδο της Χούντας, αλλά ιδιαίτερα για την πλαστή ενημερότητα με την οποία τα αδέρφια του πρωθυπουργού πήραν μέρος σε διαγωνισμό για την ανάληψη δημόσιου έργου.

Ο Γιώργος Τσίπρας δεν είχε δώσει τότε σαφείς απαντήσεις λέγοντας ότι τον χτυπούν γιατί το επώνυμό του είναι «Τσίπρας».