Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξαιρέσουν τη χώρα του από τις κυρώσεις που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο εναντίον των χωρών που έχουν συναλλαγές με το Ιράν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Anadolu.

«Διαβιβάσαμε τα αιτήματά μας να εξαιρεθούμε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αξιωματούχοι από την τουρκική εταιρεία διύλισης αργού Tupras επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ «για να εξηγήσουν για ποιο λόγο η Τουρκία πρέπει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν». Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός δεν διευκρίνισε πότε οι αξιωματούχοι είχαν αυτή τη συνομιλία και με ποιον.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον Μάιο και άρχισαν να επαναφέρουν σε ισχύ κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης στις αρχές Αυγούστου, με έναν νέο γύρο εναντίον του οικονομικού και ενεργειακού τομέα του Ιράν να αναμένεται να ακολουθήσει στις 4 Νοεμβρίου.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε «τις μονομερείς» αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν και για την πυρηνική συμφωνία, οι οποίες εκτίμησε ότι «βλάπτουν την αξιοπιστία» των ΗΠΑ.

«Πρέπει να συμβουλεύεσαι τις χώρες της περιοχής προτού λάβεις (μονομερή) μέτρα. Πρέπει να συμβουλεύεσαι χώρες που έχουν εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν», τόνισε.

Το περισσότερο αργό που εισήγαγε η Τουρκία το 2017 προήλθε από το Ιράν, με 11,5 εκατομμύρια τόνους, σε σχέση με 6,9 εκατομμύρια τόνους το 2016, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Τουρκίας EPDK.