Το βάπτισμα πυρός στο υπουργείο Εξωτερικών, παίρνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλούμενος να ανοίξει για πρώτη φορά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, αντιμετωπίζοντας την κλιμακούμενη από την Αγκυρα ένταση, με φόντο τις νέες απειλές Τσαβούσογλου σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, που εξήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Ήταν προγραμματισμένη από την Παρασκευή η επίσκεψη του έλληνα πρέσβη, Πέτρου Μαυροειδή στον κ. Τσαβούσογλου πριν ανακύψει το θέμα με την αιγιαλίτιδα» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθώντας να ρίξουν τους τόνους αναφορικά με την κλήση του κ. Μαυροειδή στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Αγκυρα απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους, καθώς θεωρεί ότι οι αναφορές του πρώην υπουργού για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, αφορούν σαφώς το Αιγαίο.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές ο λαϊκισμός προηγείται των δεδομένων… Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ξεκαθάρισε νωρίτερα ο κ. Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι:

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νέου υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα για τα σχέδια σχετικά με τη σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων όπως και τις σχετικές ειδήσεις. Δεν είναι δυνατό να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει μια διμερής συμφωνία, στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές και οι δύο χώρες. Η απόφαση του κοινοβουλίου μας με ημερομηνία 8ης Ιουνίου 1995 (Casus belli) είναι μια πολιτική προειδοποίηση σε αυτό το πλαίσιο, και ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν και στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και νέος ΥΠΕΞ, βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και συζήτησε όλα τα τρέχοντα θέματα που άπτονται του υπουργείου. Η «πρώτη» του κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΞ, συνέπεσε πάντως με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου.

Πάντως όσο αφορά τη συνάντηση του έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Πέτρου Μαυροειδή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Δε θα δεχθούμε επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο