Το Μαρόκο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα απελάσει 141 μετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν την Κυριακή 21/10 στον ισπανικό θύλακα Μελίγια στην προσπάθειά τους να περάσουν τον μεταλλικό φράκτη ασφαλείας που χωρίζει αυτό το τμήμα της ισπανικής επικράτειας από το έδαφος του βασιλείου του Μαρόκου.

Ένας μετανάστης σκοτώθηκε πέφτοντας από τον φράκτη ύψους επτά μέτρων ενώ 22 άλλοι και 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Περίπου 200 άνθρωποι έφθασαν στη Μελίγια και οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, ανέφεραν οι ισπανικές αρχές. Οι υπόλοιποι όμως που δεν τα κατάφεραν θα απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους, ανακοίνωσε το Μαρόκο, χωρίς να διευκρινίζει τις εθνικότητές τους.

Το Μαρόκο, το οποίο μπορούν να επισκέπτονται άλλοι Αφρικανοί χωρίς να χρειάζονται θεωρήσεις διαβατηρίου, έχει μετατραπεί σε μια σημαντική πύλη εξόδου για μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη μετά τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη ως αποτέλεσμα της σκληρότερης γραμμής της Ιταλίας και της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ στην ακτοφυλακή της Λιβύης.

Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες έχουν καταφέρει να φθάσουν στη Μελίγια και στον άλλο ισπανικό θύλακα, τη Θέουτα, μέχρι τώρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Άλλοι πληρώνουν διακινητές για το θαλάσσιο ταξίδι των 14 χλμ. στην Ισπανία.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που έχουν φθάσει στην Ισπανία φέτος είναι άνδρες, στην πλειονότητά τους υπήκοοι της Γουινέας, του Μαλί και του Μαρόκο, σύμφωνα με την UNHCR.