Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα αναμένει σήμερα η ΕΕ, από την Ιταλία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της,.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ρώμη περιμένει ότι η Επιτροπή θα κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα να της ζητήσει να αναθεωρήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019, στο οποίο περιλαμβάνεται μια αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ από 1,8% το 2018.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει μια κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη", δήλωσε ο Μοσκοβισί στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. "Αυτό που σκέφτομαι είναι εποικοδομητικός διάλογος", πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει τους στόχους για τον προϋπολογισμό της με τις αρχές της ΕΕ.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αποστείλει επιστολή για τον προϋπολογισμό της στην Επιτροπή ως το μεσημέρι. Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνέλθει αύριο, Τρίτη, για να συζητήσει την απάντηση της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πότε η Κομισιόν θα λάβει μια απόφαση.

"Όταν είσαι μέλος της ΕΕ και μέλος της ευρωζώνης πρέπει να σέβεσαι μια σειρά από κοινούς κανόνες", σημείωσε ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδια της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό.

Το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι πάρα πολύ υψηλό, υπογράμμισε.

Ο Μοσκοβισί, Γάλλος σοσιαλιστής, πρόσθεσε επίσης ότι κάνει διάκριση μεταξύ των πολιτικών ιδεών του Σαλβίνι, με τις οποίες διαφωνεί, και της ιταλικής κυβέρνησης, την οποία σημείωσε ότι σέβεται.

"Μπορώ να πολεμήσω τον κ. Σαλβίνι ως αρχηγό κόμματος, μπορώ να πολεμήσω τις ιδέες του, μπορώ να το σκεφτώ αυτό, αυτός ανήκει επίσης στον χώρο της ανελεύθερης δημοκρατίας. Εξάλλου είναι φίλος της κας Λεπέν, ας μην το ξεχνάμε αυτό", σημείωσε, αναφερόμενος στην ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία.

"Πολεμώ τον Εθνικό Συναγερμό και πολεμώ την Λέγκα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σέβομαι την ιταλική κυβέρνηση. Και αυτή πρέπει επίσης να σέβεται τους κανόνες της ΕΕ", πρόσθεσε ο Μοσκοβισί. "Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι αυτό που μας επιτρέπει να προχωράμε σε αυτή τη διαφορετική Ευρώπη", κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας αν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτό, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

"Αν δεν τροποποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό", σημείωσε ο Κουρτς σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ.

"Η Αυστρία δεν προτίθεται να υπερασπιστεί τα χρέη άλλων κρατών την ώρα που αυτά τα κράτη εν γνώσει τους συμβάλλουν στην αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές", υπογράμμισε ο Κουρτς. "Τώρα η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι έχει διδαχθεί από την κρίση της Ελλάδας", πρόσθεσε.

Ο Λέγκερ, δηλώσεις του οποίου αναφέρονται επίσης στην ανακοίνωση, επισημαίνει παράλληλα ότι μια παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από την Ιταλία "θα ανοίξει την πόρτα για (να κάνουν το ίδιο) άλλες χώρες".

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από