Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε το Σάββατο τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και έκρινε ότι οι εξηγήσεις που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι «ούτε αξιόπιστες, ούτε λογικά συνεπείς», αξιώνοντας να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την υπόθεση.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για μια έρευνα σε βάθος, που θα διενεργηθεί σε πλήρη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές», ώστε να δοθεί μια «πλήρης και ακριβής» εξήγηση για τις συνθήκες του θανάτου του Κασόγκι, υπογράμμισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΥΠΕΞ του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, προσθέτοντας ότι οι «υπεύθυνοι για αυτόν τον φόνο πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Αλλάζει στάση ο Τραμπ μετά από πιέσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι η αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, σε αντίποινα για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «θα έκανε περισσότερο κακό» στην αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι στο Ριάντ.

«Πιστεύω ότι αυτό αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και δεν είναι εποικοδομητικό για εμάς να ακυρώσουμε μια παραγγελία σαν αυτήν», εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αυτό θα έκανε πολύ περισσότερο κακό σε εμάς απ’ ό,τι σε αυτούς», επέμεινε. «Μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων».