Με φόντο την πολύκροτη παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και την αντιπαράθεσή του παραιτηθέντος υπουργού με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο. Στους κόλπους της κυβέρνησης γίνεται έτσι μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, έπειτα και από τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, αλλά κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, το Σάββατο.

Κατά την τρίωρη συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικές πηγές υποστήριξαν πως η κουβέντα εστιάστηκε στις χρεώσεις αρμοδιοτήτων των νέων μελών, ενω ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η χθεσινή ημέρα, αλλά και μια σημαντική ημέρα για τη φιλία στα Βαλκάνια. Στην επόμενη συνεδρίαση που αναμένεται να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας προβλέπετα να γίνει συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η συνεδρίαση του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη μετά τις αναταράξεις στους κόλπους της κυβέρνησης που οδήγησαν στην παραίτηση Κοτζιά.

Ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που πργαματοποιήθηκε το Σάββατο, το όργανο κατέληξε στον καταμερισμό βασικών αρμοδιοτήτων των μελών του. Σύμφωνα με τον καταμερισμό, ο Πάνος Λάμπρου αναλαμβάνει τον Τομέα Δικαιώματα, Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ο Νίκος Φίλης μαζί με τον αριστείδη Μπαλτά αναλαμβάνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντώνης Κοτσακάς το Οργανωτικό.