Συγκλονιστικές στιγμές περνά η ΠΓΔΜ τις τελευταίες ώρες καθώς φαίνεται ότι στο πολιτικό παρασκήνιο συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών έχει καθυστερήσει πολλές ώρες, στη χώρα ακούγονται φήμες για χρηματισμούς και για πιέσεις που δεν έχουν προηγούμενο προκειμένου να περάσει η συμφωνία.

Καταγγελίες που δεν έχουν προηγούμενο έκανε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ και μάλιστα μπροστά στις κάμερες.

«Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τις καθυστερήσεις στην διαδικασία.

«Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή πΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ!

Μάλιστα, τον κατηγόρησε για «βία κατά του μακεδονικού λαού» και προειδοποίησε ότι τέτοιες τακτικές θα «γυρίσουν μπούμερανγκ».

Έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους! Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού».

«Το Κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό. Το Κοινοβούλιο περιβάλλεται από στοιχεία με ξυρισμένα κεφάλια, τα οποία είναι γνωστά στον υπόκοσμο», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για εκφοβισμό μέχρι και στις οικογένειες των βουλευτών!

«Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε «, δήλωσε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τους βουλευτές που σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις απόπειρες δωροδοκίας.

Απειλή μηνύσεων

Οι παραπάνω απίστευτες καταγγελίες δεν έμειναν αναπάντητες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε συνέντευξη Τύπου προχώρησε και ο βουλευτής του κόμματος του Ζάεφ, Kostadin Kostadinov, χαρακτηρίζοντας τον συνασπισμό VMRO-DPMNE «αντι-δυτικό» και «αντι-μακεδονικό».

Αρνήθηκε τις καταγγελίες για απόπειρες δωροδοκίας, εκβιασμούς και απειλές μιλώντας για ψέματα και ξεκαθάρισε: «Θα καταθέσουμε αγωγές. Αφήστε αυτά τα μεγάλα ψέματα σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον να κριθούν στο δικαστήριο. Ο Μίτσκοσκι (σ..σ ηγέτης του VMRO-DPMNE) πέρασε όλα τα όρια. Οι δημοσιογράφοι είναι μάρτυρες στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές κινούνται ελεύθερα και επικοινωνούν. Ο Μίτσκοσκι και ο Γκρούεφκσι δεν θα πετύχουν. Αγαπούν μόνο το έγκλημα, αλλά όχι και τη Μακεδονία. Οι νομοθέτες δρουν ελεύθερα και αντιτίθενται στον αντιδυτικό Μίτσκοσκι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επέμεινε ότι η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια θα αρχίσει στις 21:00 (σ.σ. 22:00 ώρα Ελλάδος) και ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία, οπότε θα είναι σαφές εάν υπάρχει πλειοψηφία.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να απελευθερώσουμε τους Βουλευτές από το VMRO-DPMNE και να ψηφίσουν ελεύθερα», δήλωσε ο Kostadinov σε ερώτηση γιατί η συνεδρία αναβάλλεται όλη την ημέρα.

Η συζήτηση στην Βουλή επρόκειτο να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος, αλλά μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Αργότερα, το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Ταλάτ Ξαφερί ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο, το VMRO-DPMNE ξεκαθαρίζει ότι γι’ αυτούς η συζήτηση τελείωσε.

Στις 23:00 ώρα Ελλάδος, η συζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ. Ίσως η νέα καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ ότι στον Ζόραν Ζάεφ λείπουν 2 με 3 βουλευτές για την πλειοψηφία.