Απάντηση όσον αφορά την κριτική που ασκείται σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τους υδρογονάνθρακες, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στον ACTIVE ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως η αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ για τα ενεργειακά θα μπορούσε να ήταν ξεκάθαρα καταδικαστική προς την Τουρκία, αλλά ο ΓΓ των ΗΕ, σε καμία περίπτωση είπε, δεν υιοθετεί τέτοιες προσεγγίσεις. Την ίδια ώρα, κάλεσε την Τουρκία για διαπραγμάτευση στη βάση του διεθνούς δικαίου για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

«Δεν συμφωνούμε με το ΓΓ των ΗΕ, αλλά αντιλαμβανόμαστε το λόγο που το κάνει. Όσο αφορά το διάλογο για τα ενεργειακά, δεν αφορά σε καμία περίπτωση την τ/κ πλευρά και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαβάζουμε την έκθεση ιδιαίτερα για μας τους διπλωμάτες παίζει ρόλο και η τελευταία λέξη και πώς  αναφέρεται Εκεί παραπέμπει στην κυπριακή δημοκρατία και στην Τουρκία και εμείς καλούμε την Τουρκία να έλθει να διαπραγματευτούμε στη βάση του διεθνούς δικαίου και να καθορίσουμε τα θαλάσσια μας σύνορα».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση στο εσωτερικό μέτωπο, ώστε να  μην επιχειρείται «γκριζοποίηση»  με προσεγγίσεις ή με δηλώσεις της δικής μας ΑΟΖ.

Μάλιστα διερωτήθηκε ποιά εταιρεία- κολοσσός θα επένδυε στην περιοχή, εάν υπήρχε η παραμικρή νομική αμφιβολία.

Όπως ανέφερε ο λόγος ο οποίος πρέπει να προκαλεί προβληματισμό είναι η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας και είναι συνειδητή, να δημιουργηθεί τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο μια εικόνα αντιπαράθεσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε, ότι θα  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα αμφισβήτησης, ότι κάτι πηγαίνει στραβά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ενέργειες».

Υπέδειξε, ότι η Τουρκία αντιδρά στην πρόσφατη διακήρυξη της Κρήτης, ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο «σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα των τριών χωρών» ενώ σημείωσε ότι το Barbaros κινείται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από