Σε διάψευση ότι καλύπτει τους σαουδάραβες συμμάχους του όσον αφορά την υπόθεση Κασόγκι, προχώρησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν καλύπτω καθόλου» τους Σαουδάραβες, διαβεβαίωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θέλω απλώς να μάθω τι συνέβη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αναμένει η αλήθεια να έρθει στο φως «ως το τέλος της εβδομάδας».

Πρόσωπο με γνώση των εξελίξεων επεσήμανε ότι η αμερικανική θέση θα καθοριστεί από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει σήμερα «βάσει της έκθεσης του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο» που επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία, αν θα μεταβεί ή όχι στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Ριάντ και το οποίο έχουν μποϊκοτάρει πολλοί πολιτικοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι την Πέμπτη θα έχει «την πλήρη έκθεση του Πομπέο», τον οποίο αναμένεται να συναντήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδας, και αυτή θα του επιτρέψει να κατανοήσει τι πραγματικά συνέβη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ριάντ και την Άγκυρα με Σαουδάραβες και Τούρκους αξιωματούχους αναφορικά με την υπόθεση Κασόγκι.

Σε ένδειξη της περιπλοκότητας της υπόθεσης για τις ΗΠΑ, ο Τραμπ υπογράμμισε τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που συνδέουν τη χώρα του με τη Σαουδική Αραβία.

Δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει ανάγκη το σουνιτικό βασίλειο στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας και του σιιτικού Ιράν και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και την οικονομική της διάσταση. Όπως δήλωσε ο Τραμπ ανησυχεί μήπως χαθεί «ένα τεράστιο συμβόλαιο» πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι Σαουδάραβες είναι εξαιρετικοί εταίροι» σε πολλά θέματα «και πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε σημαντικές σχέσεις, οικονομικές σχέσεις μεταξύ αμερικανικών και σαουδαραβικών εταιρειών, κυβερνητικές σχέσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο Πομπέο.

Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν από τον Τραμπ να δημοσιοποιήσει τυχόν οικονομικούς του δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, ανησυχώντας για τυχόν «σύγκρουση συμφερόντων».

Νέες πληροφορίες του Τύπου φαίνεται να στηρίζουν το σενάριο της δολοφονίας του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου χάθηκαν τα ίχνη του στις 2 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες της New York Times, με φωτογραφίες, ενισχύουν τις υποψίες εναντίον του Ριάντ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ένας από τους άνδρες που έχει αναγνωριστεί από τις τουρκικές αρχές ως μέλος της επίλεκτης ομάδας των 15 πρακτόρων που έστειλε το Ριάντ στην Τουρκία και η οποία φέρεται να σκότωσε τον δημοσιογράφο ανήκει στο περιβάλλον του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τρεις άλλοι ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας που ελέγχει ο νεαρός πρίγκιπας.