Ίσως το μεγαλύτερο «αστέρι» της Βραζιλίας από τα χρόνια του Ρονάλντο και του Ροναλντίνιο, ο Νεϊμάρ θεωρείται επάξια από τους συμπατριώτες του ο ηγέτης που θα οδηγήσει τη «Σελεσάο» στο πολυπόθητο 6ο αστέρι.

Αν και η προσπάθεια του στο Μουντιάλ της Ρωσίας απέτυχε, καθώς τα «καναρίνια» έπεσαν πάνω στη «χρυσή γενιά» του Βελγίου, βαδίζοντας στο 27ο έτος της ηλικίας του ο «Νέι» θα έχει ακόμα μερικές ευκαιρίες για να οδηγήσει τη χώρα του στη δόξα.

Στη νίκη της Βραζιλίας επί της Αργεντινής με 1-0 ο Νεϊμάρ ήταν αυτός που έβγαλε την ασίστ στον Ζοάο Μιράντα, για να «γράψει» ο αμυντικός της Ίντερ τη νίκη με 1-0 της «Σελεσάο» επί της παραδοσιακής της αντιπάλου.

Αυτή ήταν η 100η φορά που ο επιθετικός της Παρί άσος κατάφερε να συνεισφέρει άμεσα σε γκολ με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας, έχοντας πετύχει πλέον 59 γκολ και 41 ασίστ. Και όλα αυτά πριν καν συμπληρώσει «κλείσει» τα 27.

Το παιχνίδι του κόντρα στην «αλμπισελέστε» ήταν το 94ο με τη Βραζιλία, πιάνοντας πλέον τον Γκιλμάρ στη δέκατη θέση των περισσότερων συμμετοχών στην ιστορία της Εθνικής. Δεδομένου ότι έχει τουλάχιστον άλλα 6 χρόνια στη Βραζιλία, ο ρέκορντμαν συμμετοχών, Καφού, με «μόλις» 142 παιχνίδια θα νιώσει σύντομα την «απειλή» του Νεϊμάρ και λογικά θα πέσει στη δεύτερη θέση.

Μέχρι τότε όμως οι Ροναλντίνιο (97 συμ.), Ρονάλντο και Τζάλμα Σάντος (98 συμ.) είναι αυτοί που θα δουν τον νέο «βασιλιά» της Βραζιλίας να τους προσπερνάει στο δρόμο του για τη δόξα.

Τα 59 τέρματα του με τη «Σελεσάο» τον τοποθετούν στην τρίτη θέση των κορυφαίων σκόρερ της κορυφαίας Εθνικής ομάδας όλων των εποχών, μπροστά από θρύλους όπως οι Ρομάριο, Ζίκο, Ριβάλντο και Μπεμπέτο. Σε «απόσταση αναπνοής» βρίσκεται το «φαινόμενο» με 62 τέρματα , ενώ ακόμα και τα 77 γκολ του κορυφαίου Πελέ, μοιάζουν με έναν εφικτό στόχο.

Τα συγκεκριμένα διαστημικά επιτεύγματα με την πολύ «βαριά» φανέλα της «Σελεσάο», καθιστούν σαφές πως ο Νεϊμάρ είναι ο ηγέτης αυτής της γενιάς των Βραζιλιάνων. Ο ίδιος ουδέποτε δέχθηκε αυτόν τον χαρακτηρισμό, παίρνοντας μάλιστα τη φανέλα με το νούμερο «10» στην Εθνική από… σπόντα.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη του, ο ίδιος προτιμούσε πάντα το νούμερο 7, αριθμός τον οποίο φόραγε το είδωλό του στη Σάντος, Ρομπίνιο. Ωστόσο όταν ο τότε παίκτης της Μίλαν κλήθηκε ξανά στην εθνική ομάδα, από σεβασμό προς τον ποδοσφαιριστή που θαύμαζε τόσο μεγαλώνοντας ο Νεϊμάρ επέλεξε το 11.

Δεν ήταν μέχρι τις παραμονές του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών του 2013 όπου θα επέλεγε το «βαρύ» νούμερο 10 στη Βραζιλία.

Όπως έχει αναφέρει σχετικά με την επιλογή του ο Νεϊμάρ, ήταν ο Ντάνι Άλβες που τον ώθησε να πάρει το συγκεκριμένο νούμερο: «Θυμάμαι ήταν λίγες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, όταν και ο προπονητής (Λουίς Φελίπε Σκολάρι) μας ρωτούσε για τους αριθμούς που θέλαμε. Του είπα ότι μου άρεσε το 7 και το 11, αλλά τότε με πλησίασε ο Ντάνι Άλβες και μου είπε: ”Είσαι το 10, πάρ’ το χαμπάρι. Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις”».

Αν και στη Μπαρτσελόνα το «10» ήταν κατειλημμένο από τον Λιονέλ Μέσι, όταν πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή-ρεκόρ στην Παρί Σεν Ζεμρέν το καλοκαίρι του 2017, ο Βραζιλιάνος δικαιωματικά πήρε τη φανέλα με το νούμερο 10 την οποία είχαν φορέσει στο παρελθόν οι συμπατριώτες του Ράι και Ροναλντίνιο.

Αρχής γενομένης από το «Κόπα Αμέρικα» του 2019 ο Νεϊμάρ -πέρα από τα ατομικά του επιτεύγματα με τη «Σελεσάο»- καλείται να οδηγήσει τη χώρα του και στην κατάκτηση ενός τίτλου για να θεωρηθεί «επίσημα» ένας από τους μεγάλους ηγέτες της πιο «βαριάς» φανέλας του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου.