Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί τον Νίκο Κοτζιά για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε τον έλληνα υπουργό, τονίζοντας, όμως, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» για την επίλυση του ονοματολογικού.

«Παρακολουθούμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη “Μακεδονία” να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Καθώς το κοινοβούλιο της “Μακεδονίας” συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου η Ελλάδα και η Αλβανία να οδηγηθούν σε νέα εποχή συνεργασίας.

Σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντιτμίρ Μπουσάτι έγραψε ότι υπάρχουν λίγες στιγμές χαράς που σχετίζονται με το επάγγελμά του, όμως οι πολυτιμότερες είναι εκείνες που πηγάζουν από το πνεύμα συνεργασίας.

«Υπάρχουν λίγες στιγμές χαράς που συνδέονται με αυτό το επάγγελμα, όμως οι πολυτιμότερες πηγάζουν από την αυθεντική συνεργασία και το πνεύμα συναδελφικότητας. Ευχαριστώ Νίκο Κοτζιά για τις προσπάθειες που κατέβαλες με στόχο να ανοίξουμε νέα σελίδα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας».