Μπορεί η χώρα μας να μην έχει βρει ακόμα τον τρόπο να γίνει ο ιδανικός προορισμός γυρισμάτων για τις μεγάλες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές αλλά ίσως να έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται ένα φως στο συγκεκριμένο τούνελ. Ο 4ος κύκλος επεισοδίων της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «The Durrells» των βρετανικών καναλιών ITV και PBS, ολοκλήρωσε 33 ημέρες γυρισμάτων στην Κέρκυρα, την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το καστ βρέθηκε στο νησί των Φαιάκων. Όλοι οι προηγούμενοι κύκλοι επεισοδίων πραγματοποίησαν γυρίσματα εδώ, συμπεριλαμβανομένης της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, ενός από τα δεκαοχτώ (18) προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία της Ελλάδας.

Η σειρά βασίζεται στην αυτοβιογραφική τριλογία της Κέρκυρας του Τζέραλντ Ντάρελ, φυσιοδίφη, εξερευνητή και συγγραφέα, η οποία εξιστορεί την εγκατάσταση της οικογένειας του στο νησί το 1933. Ο νέος, και τελευταίος, κύκλος της σειράς αποτελείται από 6 επεισόδια.

Το σενάριο του 4ου κύκλου επεισοδίων υπογράφει ακόμη μια φορά ο υποψήφιος για βραβείο BAFTA Σάιμον Νάι. Τους βασικούς ρόλους της οικογένειας των Ντάρελ παίζουν οι Τζος Ο’ Κόννορ, Κάλουμ Γούντχαους, Νταίζη Γουότερστοουν και Μάιλο Πάρκερ

Στον τελευταίο κύκλο επεισοδίων εμφανίζεται η διακεκριμένη ηθοποιός Κίλι Χόους επαναλαμβάνει τον ρόλο της μητριαρχικής Λουίζα Νταρέλ στα ηλιόλουστα επεισόδια της σειράς. Παίζουν ακόμη ο Αλέξης Γεωργούλης, στο ρόλο του γοητευτικού Σπύρου, η Μάιλς Τζου στο ρόλο της ξαδέλφης Μπάζιλ, η Άννα Σάββα ως οικονόμος Λουγκαρέτζια, ο Γιώργος Καραμίχος ως Δρ. Στεφανίδης και η Λούσι Μπλακ στο ρόλο της Φλόρενς Πετρίδη. Σκηνοθετεί ο Ρότζερ Γκόλντμπαϊ και ο Στηβ Μπάρον, ο οποίος σκηνοθέτησε το πρώτο επεισόδιο του 1ου κύκλου και επέστρεψε για να σκηνοθετήσει το φινάλε. Ο Christopher Hall επέστρεψε ως παραγωγός.

Η εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση παραγωγής στην Ελλάδα είναι η Avion Films. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Κέρκυρα το συνεργείο αποτελούνταν από 80 Έλληνες (55 από την Κέρκυρα και 35 από την Αθηνά) και 90 μέλη από την Μεγάλη Βρετανία. Το όλο πρότζεκτ στηρίχθηκε από το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με την απόκτηση των αδειών για τα σχετικά γυρίσματα.

Τα γυρίσματα της σειράς στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στις εξής τοποθεσίες: Κοντόκαλι, πόλη Κέρκυρας, Κουλούρα, Άγιος Στέφανος, Ερημίτης, Γαστούρι, Μπουκάρι, Παραμόνας, Πουλάδες, Δανίλια, Σκριπερό, Νησάκι, Χαλικούνας, Κουραμάδες και Σιναράδες.