Από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και την Ίντιρα Γκάντι μέχρι τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Πικάσο, o Αρά Γκουλέρ αιμαλώτισε με το φακό του μερικές από τις σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και της κοινωνικής ζωής.

Ο φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ, το «Μάτι της Πόλης», όπως τον χαρακτήριζαν, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης από έμφραγμα, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην τέχνη του, αλλά και στην ευρύτερη ζωή της Κωνσταντινούπολης.

Φωτογραφίζοντας ανθρώπους του μόχθου

Τουρκοαρμένιος, γεννημένος το 1928 αποτύπωσε με το φακό του πολλές εκφάνσεις των ανθρώπων της πόλης του, κυρίως των ανθρώπων του μόχθου, ενώ για τη ζωή και το έργο του δημιουργήθηκε ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Eye of Istanbul».

Το 1958 εργάστηκε ως φωτογραφικός ρεπόρτερ των περιοδικών «Time», «Life», «Paris Match», και «Dr. Stern», ενώ μετά τη γνωριμία του με τον Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν το 1961 συνεργάστηκε με το γνωστό παγκοσμίως πρακτορείο Magnum. Το αγγλικό περιοδικό «Photography Annual» τον όρισε ως έναν από τους επτά καλύτερους φωτογράφους του κόσμου.

Το 1962 κέρδισε τον διάσημο τίτλο τού «Master of Leica» και, το 1979, πήρε το πρώτο βραβείο ρεπορτάζ του Συλλόγου των Τούρκων δημοσιογράφων.

Το 1999, του απονεμήθηκε στην Τουρκία ο τίτλος του «Φωτογράφου του αιώνα». Οι φωτογραφίες του είχαν εκτεθεί το 2010 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη μουσείο για το έργο του.

Οι φωτογραφίες του είχαν εκτεθεί το 2010 στο Μουσείο Μπενάκη. Τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη Μουσείο για το έργο του, ανήμερα των γενεθλίων του για τα 90 του χρόνια. Το μουσείο εγκαινιάστηκε σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Dogus και είναι το πρώτο μουσείο φωτογραφίας ενός καλλιτέχνη στην Τουρκία. Περιλαμβάνει μέρος του αρχείου του φωτογράφου (ο ίδιος, σε συνέντευξή του το 2012 είχε πει πως έχει σχεδόν δύο εκατομμύρια φωτογραφίες στο αρχείο του).