Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός Ζίκα στην Ινδία. Καταγράφηκαν 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα τον περασμένο μήνα, ανάμεσά τους και 22 έγκυες, στο δυτικό κρατίδιο Ρατζαστάν, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η Ινδία, όπου συναντάται το Aedes aegypti, γνωστό και ως κουνούπι τίγρης– ένα κουνούπι που μεταφέρει τις ασθένειες δάγκειος πυρετός, τσικονγκούγια και τον Ζίκα–κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα του ιού τον Ιανουάριο του 2017 στο γειτονικό κρατίδιο Γκουτζαράτ.

Από τότε που ξέσπασε ο Ζίκα σε μεγάλη έκταση το 2015, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε τουλάχιστον 70 χώρες έχουν μολυνθεί, οι περισσότεροι από αυτούς στη Νότιο Αμερική.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν έγκυες γυναίκες μολυνθούν με τον ιό πιθανόν να γεννήσουν μωρά με εγκεφαλικές βλάβες.

Στην πρωτεύουσα του Ρατζαστάν, την Τζαϊπούρ, 330 ειδικές ομάδες ψεκάζουν και απολυμαίνουν σπίτια και σχεδόν 440.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

«Η ενημέρωση είναι σημαντική για τον έλεγχο των μεταδιδόμενων ασθενειών. Θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να ενημερωθεί ο πληθυσμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Τζ.Π.Νάντα.

Ο Ζίκα είχε εντοπιστεί επίσης και στο νότιο κρατίδιο της Ινδίας Ταμίλ Ναντού τον Ιούλιο του 2017. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναφέρει ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει εμβόλιο μέχρι το 2020.