Με αμφίβολη τη συμμετοχή του Λευτέρη Μποχωρίδη ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Τετάρτη (17/10), στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών του για τους ομίλους του FIBA Europe Cup, την Κατάγια, ο Αρης (19.00). Ο αρχηγός των «κίτρινων» ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στον προσαγωγό του δεξιού ποδιού, με συνέπεια να μην είναι βέβαιη η παρουσία του στα πλάνα του Βαγγέλη Αγγέλου. Για τη μάχη με την φινλανδική ομάδα, τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της FIBA, αλλά και την αποβολή του στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό (13/10), ο τεχνικός του Άρη τοποθετήθηκε μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου την Τρίτη (16/10), πριν την προπόνηση που έγινε στον Αλεξάνδρειο.

«Καταρχάς δεν προσεγγίζουμε τα παιχνίδια με ευκολότερο ή δυσκολότερο. Ξεκινάμε αύριο (17/10) μια προσπάθεια στην Ευρώπη, παράλληλα με την Ελλάδα. Την αντιμετωπίζουμε οργανωτικά. Δηλαδή, αρχής γενομένης από αύριο (17/10) μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, σε 14 μέρες, έχουμε πέντε παιχνίδια και μετά έχουμε στις επόμενες 17 μέρες άλλους έξι αγώνες. Για μας είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί κάτω από την ιδιομορφία που έχει το δικό μας ρόστερ και την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται αυτή η ομάδα, η οργάνωση και ο τρόπος που δουλεύει έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και ενεργειακά και σε σχέση με το πως αντιλαμβάνεται ένας παίκτης τα στοιχεία του κάθε παιχνιδιού, σε σχέση με το επόμενο. Όπως είδατε από τις αναμετρήσεις της Euroleague και ο Παναθηναϊκός μετά την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο μεταξύ μας παιχνίδι και ο Ολυμπιακός μετά την Κίμκι, με την Κύμη, ομάδες Euroleague και μεγάλης εμπειρίας, είχαν ενεργειακή κατάπτωση. Οπότε για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό πως θα διαχειριστούμε ενεργειακά και εγκεφαλικά αυτά τα παιχνίδια», ανέφερε, αρχικά, ο Αγγέλου.

Πρόσθεσε λέγοντας: «Το κίνητρο της Ευρώπης ήταν βασικό ατού στο να έρθουν κάποιοι παίκτες. Οπότε δεν υπήρχε γυρισμός. Έγινε μια μάχη από τη διοίκηση να μπει η ομάδα στα προκριματικά του Basketball Champions League και να συνεχίσει στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει την παρουσία του Άρη και χρειάζεται και η ομάδα την ευρωπαϊκή της συμμετοχή. Και για αγωνιστικούς λόγους και για λόγους σχέσεων της ομάδας με τον κόσμο. Η ομάδα ‘χτίστηκε’ να παίζει τρία παιχνίδια την εβδομάδα και είναι πολύ σημαντικό, πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό της για το ‘χτίσιμο’ αυτής της ομάδας τα επόμενα χρόνια».

Είπε ακόμη σχετικά με το επίπεδο του FIBA Europe Cup: «Το αν είναι καλό το μπασκετικό επίπεδο θα φανεί στην πορεία. Το αν εσύ αντιμετωπίζεις σοβαρά όλους αυτούς τους αγώνες και τους χρησιμοποιείς για να κερδίσεις κάτι, αυτό εξαρτάται από σένα. Η ενεργειακή και η τακτική οργάνωση έχει σχέση πλέον με δεκαήμερο προγραμματισμό. Για παράδειγμα, η ομάδα θα παίξει με την Κατάγια, θα κατέβει στην Αθήνα, θα μείνει στην Αθήνα, θα πάει στην Ουκρανία. Θα γυρίσει από την Ουκρανία, θα παίξει με τον Ολυμπιακό, θα αναχωρήσει για τη Βουλγαρία, θα επιστρέψει από τη Βουλγαρία και έχει εντός έδρας παιχνίδι. Είναι σαν να παίζεις δεκάλεπτο-δεκάλεπτο αυτή η εβδομάδα. Αν έχω να αντιμετωπίσω έναν πιο αδύνατο αντίπαλο, θα είμαι έτοιμος για τον πιο δυνατό; Αν δεν έχω κοιμηθεί εγώ για δυο βράδια, θα μπορώ να έχω ενέργεια, όταν πρέπει; Και ταυτόχρονα αυτό που έχω υποσχεθεί στους παίκτες είναι ότι μέσα απ’ όλη αυτή την πορεία θα σεβαστώ αυτό το κομμάτι της καριέρας τους, δίνοντας τους αγωνιστική παρουσία στην Ευρώπη, αλλά και τακτική κατεύθυνση, σε σχέση με τη διάρκεια των παιχνιδιών. Αυτό θα γίνει ένα ταμείο στο τέλος, όπως θα φτιάχνονται οι σχέσεις της ομάδας με την αγορά, της ομάδας με τον κόσμο, του προπονητή με τους παίκτες και του παίκτη με τον συμπαίκτη».

Για το επίπεδο ετοιμότητας της ομάδας: «Μετά τα πρώτα παιχνίδια, έχουμε δει κάποια πράγματα που ήδη προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Δηλαδή ένα από τα πρώτα πράγματα που μας απασχολούν, είναι πως η ομάδα θα παίζει στο μισό γήπεδο, όταν είναι έξω ο McGhee. Όπως είδατε όλοι, όταν λείπει ο McGhee στο rotation ιδιαίτερα του δευτέρου δεκαλέπτου, υπάρχει ένα έλλειμμα. Έπειτα, η ομάδα ξεκίνησε να διεκδικήσει στους αρχικούς στόχους, στηριζόμενη στην ενέργεια και στις σχέσεις των παικτών. Όπως καταλαβαίνετε, όσο περνάει ο καιρός, δεν μπορεί η ομάδα να πιέζει σε όλο το γήπεδο στο 100%. Θα χρειαστούν κάποιοι αυτοματισμοί, αμυντικοί και επιθετικοί. Οι καλοί επιθετικοί σου παίκτες, δεν μπορεί να καταπονούνται τόσο πολύ με τρία παιχνίδια την εβδομάδα. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να ρυθμίσουμε αυτές τις ανάγκες της ομάδας».

Για την αποβολή του στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και όσα γράφτηκαν γι’ αυτήν: «Δεν ξέρω τι γράφτηκε. Τα επικριτικά σχόλια γράφονται και λέγονται. Σέβομαι πάντα τη κριτική. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται. Από κει και πέρα η στάση η δική μας, είτε με σωστές κινήσεις, είτε με λάθη που εγώ δεν αρνούμαι ποτέ ότι γίνονται, είναι σε μια κατεύθυνση: Να υποστηρίξεις αυτό που δουλεύεις κάθε μέρα στην προπόνηση, αυτό που έχεις υποσχεθεί στην ομάδα των ανθρώπων, με τους οποίους δουλεύεις. Η αρχή του μπάσκετ είναι μια, ο ανταγωνισμός. Αν δεν είσαι ανταγωνιστικός πρώτα με τον εαυτό σου… Δεν συμφωνώ με τις ακραίες αναλύσεις, για τις οποίες μου είπαν, αλλά τις σέβομαι».

Για το τι τον εξόργισε, με συνέπεια να αποβληθεί: «Δε με εξόργισε τίποτα. Ρωτήστε τι εξόργισε τον Παναθηναϊκό. Τι τον εξόργισε; Αν είδατε το βίντεο, εμένα δε με εξόργισε τίποτα. Εγώ σέβομαι τον Παναθηναϊκό και τον κόουτς Πασκουάλ. Η αρχή του ανταγωνισμού είναι η φιλοσοφία του παιχνιδιού. Παίξαμε ένα παιχνίδι, υπήρχε μια κατάσταση που οι διαιτητές την αξιολόγησαν, έτσι όπως την αξιολόγησαν. Προχωράμε παρακάτω και συνεχίζουμε… Καλή επιτυχία στον Παναθηναϊκό και συγκεντρωνόμαστε στις δικές μας υποχρεώσεις».

Για το αν θα έπρεπε να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση με τον Παναθηναϊκό: «Σαφώς. Η ομάδα δεν είναι δικό μου παιδί. Εγώ είμαι παιδί της ομάδας. Η ομάδα έχει διοίκηση και εγώ είμαι υφιστάμενος της διοίκησης. Το ότι κάποια στιγμή η δική μου απόφαση μπορεί να κριθεί σωστή ή λάθος, είναι δεκτό».