Mια μεγάλη έκθεση με θέμα «Εστίες Ελλήνων πριν και μετά το 1922. Απώλεια και αποκατάσταση» ξεκινά την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Διομήδη, έδρα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου 146, στην Αθήνα. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής.

Πρόκειται για σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, ομολογίες δανείων, κατάστιχα, επίσημα έγγραφα και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία τεκμηριώνουν το μέγεθος της απώλειας που υπέστησαν οι πρόσφυγες, και το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασής τους.

Τα τεκμήρια, εξηγούν οι διοργανωτές, «είναι ενδεικτικά του βίου των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και τον Πόντο, αντανακλούν το βίαιο ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού το 1922 και αποτυπώνουν το έργο της εγκατάστασης των ανταλλάξιμων προσφύγων στις νέες εστίες».

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 18 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή 09.00–14.00, Τετάρτη και Πέμπτη 09.00-14.00 και 17.00–20.00, με ελεύθερη είσοδο.