Η διάσκεψη για επενδυτές που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία αργότερα αυτό το μήνα θα διεξαχθεί κανονικά ανακοίνωσαν οι διοργανωτές παρόλο που βασικοί ομιλητές και κορυφαία στελέχη εταιριών κοινοποιούν ο ένας μετά τον άλλον την απόφασή τους να μην συμμετάσχουν στη διάσκεψη Future Investment Initiative στο Ριάντ εξαιτίας της υπόθεσης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Με περισσότερους από 150 ομιλητές επιβεβαιωμένους από 140 διαφορετικούς οργανισμούς, το FII (Future Investment Initiative) θα εξετάσει στενά πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επενδύσεις για να ωθήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης, να τροφοδοτήσουν την καινοτομία και να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund με ανακοίνωση που κοινοποίησε μέσω mail.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες και μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου έχουν αποσυρθεί από την τριήμερη διάσκεψη, γνωστή ως «Το Νταβός της Ερήμου», που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου, στο Ριάντ.

Μεταξύ άλλων την απόσυρσή τους από τη διάσκεψη ανακοίνωσαν σήμερα ο Τζόζεφ Μπάε, συμπρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων KKR & Co LP και ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρόεδρος του KKR Global Institute. Επίσης μια πηγή με γνώση του θέματος, ανέφερε σήμερα ότι ο Στέφεν Παλιούκα συμπρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων Bain Capital δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη. Χθες, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase & Co Τζέιμι Ντάιμον προστέθηκε σε εκείνους που ακύρωσαν την προγραμματισμένη συμμετοχή τους στη διάσκεψη διαμαρτυρόμενος για την υπόθεση Κασόγκι. Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος της Ford Motor, ο Μπιλ Φορντ, καθώς και δημοσιογραφικοί οργανισμοί όπως το CNN και το Bloomberg, που κάποτε ήταν χορηγοί της διάσκεψης.

O υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ της εταιρείας Uber έπειτα από την απόφαση του Ντάρα Κοσροβσάχι, του επικεφαλής της, να μην παρευρεθεί στην διάσκεψη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσίας μεταφορών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη Future Investment Initiative στη Σαουδική Αραβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund, το οποίο φιλοξενεί τη διάσκεψη, επένδυσε στην Uber 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 κι έγινε έτσι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της εταιρείας.