Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία δήλωσε στο BBC «ανήσυχος» σχετικά με την υπόθεση της εξαφάνισης του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά όπως πρόσθεσε θα ήταν «πρόωρο» να σχολιάσει κάποιος το ζήτημα επί του παρόντος.

Σύμφωνα με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναουάφ αλ Σαούντ, «βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και θα ήταν πρόωρο εκ μέρους μου να σχολιάσω μέχρι να δούμε τα τελικά αποτελέσματα». Ο ίδιος είπε ότι η Σαουδική Αραβία «θα ήθελε να μάθει τί συνέβη» στον κ. Κασόγκι και εξέφρασε την ελπίδα η έρευνα να δώσει «σύντομα» απαντήσεις.

Ο Κασόγκι, ένας γνωστός επικριτής της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αγνοείται μετά την επίσκεψή του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι έπαψε να επενδύει στη Σαουδική Αραβία–διέκοψε δύο τουριστικά προγράμματα στη χώρα, ενώ η εταιρεία του, η Virgin, θα παγώσει τις συνομιλίες με τους Σαουδάραβες για επενδύσεις στα διαστημικά της προγράμματα.

Ο σερ Ρίτσαρντ είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που λέγεται ότι συνέβη στην Τουρκία με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αν αποδειχθεί αληθινό, θα αλλάξει εντελώς την ικανότητά μας στη Δύση να συνεργαζόμαστε στον επιχειρηματικό τομέα με την κυβέρνηση του Ριάντ».

Η μνηστή του δημοσιογράφου εκφράζει φόβους ότι ο Κασόγκι απήχθη ή σκοτώθηκε, ενώ και οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι δολοφονήθηκε από σαουδάραβες πράκτορες και το πτώμα του απομακρύνθηκε από το κτίριο.

Το Ριάντ αρνείται ότι δολοφόνησε τον Κασόγκι και επιμένει ότι ο δημοσιογράφος έφυγε από το προξενείο λίγο μετά την είσοδό του σε αυτό. Επικριτής του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Κασόγκι ήταν αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και έγραφε άρθρα στην Washington Post.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι μεταξύ των πολιτικών εκείνων προσώπων που έχουν ζητήσει να δοθούν απαντήσεις από το Ριάντ για την υπόθεση.

Παράλληλα, όμιλοι μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από μια διάσκεψη για σαουδαραβικές επενδύσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση Κασόγκι.

Η Ζάνι Μίντον Μπέντοους, η διευθύντρια του Economist, δεν θα συμμετάσχει στην διάσκεψη Future Investment Initiative στο Ριάντ, όπως αναφέρει σε email της η εκπρόσωπός της Λορίν Χάκετ.

Ο Άντριου Ρος Σόρκιν, ένας παρουσιαστής του CNBC και δημοσιογράφος που καλύπτει το επιχειρηματικό ρεπορτάζ για την εφημερίδα New York Times, ενημέρωσε από την πλευρά του μέσω του Twitter ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη εκφράζοντας την «έντονη θλίψη για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τις πληροφορίες περί δολοφονίας του».

Η εταιρεία New York Times επίσης αποφάσισε να αποσυρθεί από την διοργάνωση όπου ήταν χορηγός, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της Αϊλιν Μέρφι, ενώ η Financial Times αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα αναθεωρήσει τον ρόλο της ως εταίρος στον τομέα των μμε.

Ο Ντάρα Κοσροβσάχι, ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, αναφέρει και αυτός σε ανακοίνωσή του ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη FII στο Ριάντ εκτός αν υπάρξουν ουσιώδεις, διαφορετικές εξελίξεις.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Viacom Inc Μπομπ Μπέικις, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στη διάσκεψη, αποφάσισε να μην παραστεί, όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζάστιν Ντίνι.

Άλλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης που είναι προγραμματισμένο να εμφανιστούν στη διάσκεψη είναι το CNN και το Bloomberg, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι έχει επισκιάσει την τριήμερη διάσκεψη που είναι γνωστή ως «Το Νταβός της ερήμου» και είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου. Η Washington Post στην οποία αρθρογραφούσε ο Κασόγκι είναι ιδιοκτησίας του ιδρυτή και επικεφαλής της Amazon.com Τζεφ Μπέζος.

Η διοργάνωση έχει προσελκύσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβανομένων επικεφαλής της Wall Street και στελεχών από πολυεθνικές μέσων μαζικής ενημέρωσης, τεχνολογίας και χρηματιστηριακών υπηρεσιών, όπως η JPMorgan Chase και η Mastercard.

Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος, ο Στιβ Κέις, από τους ιδρυτές της AOL, επίσης αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από την Σαουδική Αραβία ανακοινώνοντας ότι δεν θα συμμετάσχει.

Ο Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ, ο χειρουργός και επιχειρηματίας ο οποίος αργότερα μέσα στη χρονιά απέκτησε την εφημερίδα Los Angeles Times, συγκαταλέγεται σε εκείνους που αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης

Συγκλονιστικά στοιχεία «μαρτυρούν» τη δολοφονία του Κασόγκι