Ένα κύμα επιθέσεων που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία στη Βραζιλία σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εντείνοντας την ανησυχία ότι η χώρα θα βυθιστεί περισσότερο στη βία, αν η ακροδεξιά επιστρέψει στην εξουσία.

Οι σωματικές επιθέσεις και οι απειλές εναντίον πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων ή ομοφυλόφιλων προκαλούν φόβους για ένα ξέσπασμα βίας αν ο Ζαΐχ Μπολσονάρου κερδίσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Οκτωβρίου.

Η Χουλιάνα Μπαρμπαρόσα, μια τρανσέξουαλ, περίμενε το λεωφορείο την Τετάρτη στη συνοικία Νόβα Ιγκουάσου του Ρίο ντε Ζανέιρο όταν δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα πλανόδιων πωλητών που φώναζαν: «Πρέπει να κερδίσει ο Μπολσονάρου για να καθαρίσει αυτή τη βρόμα από τους δρόμους», διηγήθηκε η ίδια.

«Πήγα να ζητήσω εξηγήσεις και ένας από αυτούς με χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι», συνέχισε. «Έπεσα κάτω και μου επιτέθηκαν».

Η επίθεση της κόστισε, εκτός από φόβο, δέκα ράμματα στο κεφάλι.

Σε μια πανεπιστημιούπολη στην Κουριτίμπα ένας νεαρός που φορούσε ένα καπέλο του Κινήματος των Εργατών Γης, που αγωνίζεται κατά των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών χωρικών και αυτοχθόνων, σκοτώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Τη Δευτέρα ένας γνωστός δεξιοτέχνης της καποέιρα, ο Μόα ντο Κατεντέ, 63 ετών, δολοφονήθηκε στο Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπαχία επειδή είπε ότι θα ψηφίσει τον Φερνάντου Χαντάντ, αντίπαλο του Μπολσονάρου.

Αυτή η γνωστή προσωπικότητα της αφρο-βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης δέχθηκε 12 μαχαιριές σε ένα μπαρ έπειτα από πολιτική συζήτηση.

Ο δράστης δήλωσε ότι ο φόνος δεν έχει σχέση με την πολιτική. «Τύπος σκουπίδια!», κατήγγειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Μπολσονάρου. «Ο δολοφόνος του δεξιοτέχνη της καποέιρα δεν είναι ψηφοφόρος του Μπολσονάρου».

Εξάλλου η Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας κατέγραψε 137 επιθέσεις –62 σωματικές και 75 μέσω ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης—εναντίον δημοσιογράφων σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Η αύξηση της βίας ώθησε τους δύο υποψήφιους για την προεδρία να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα την Τετάρτη.

«Δεν απαντάμε στη βία με βία», τόνισε ο Φερνάντου Χαντάντ του Κόμματος των Εργαζομένων.

Ο Μπολσονάρου, που συνηθίζει να κάνει μια χειρονομία σα να κρατά πιστόλι, περιορίστηκε να «καταγγείλει» τις επιθέσεις υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα μισαλλοδοξίας. Στις 6 Σεπτεμβρίου δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

Στη συνέχεια όμως σκλήρυνε τους τόνους: «Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους (…) όλων όσοι ασκούν βία εναντίον των ψηφοφόρων που δεν με ψηφίζουν», έγραψε στο Twitter ο πρώην λοχαγός του στρατού.

«Η δήλωση αυτή είναι καλοδεχούμενη διότι η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Ιγνάσιο Κάνο του πανεπιστημίου της πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέριο.

Όμως το κύμα βίας «ήταν απολύτως προβλέψιμο, διότι όλα όσα γίνονται ισχυροποιούν τους πιο αντιδραστικούς και μισαλλόδοξους τομείς, που αισθάνονται ότι η λαϊκή ψήφος τους νομιμοποιεί να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις», πρόσθεσε.

Ο Μπολσονάρου οδεύει προς νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας το 58% της πρόθεσης ψήφου έναντι 29% για τον Χαντάντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Το πρόγραμμά του προβλέπει για τους αστυνομικούς «νομική προστασία, εγγυημένη από το κράτος», κάτι που θεωρείται ως άδεια να σκοτώνουν.

«Οι φαβέλες είναι ο βασικός στόχος αυτών των πολιτικών», διότι ελέγχονται από συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών και παραστρατιωτικές ομάδες, πρόσθεσε ο Κάνο.

Διαβάστε επίσης

Μπολσοναρού: Δεν είμαι ακροδεξιός, απλώς «θαυμαστής» του Τραμπ