Οι εργαζόμενοι στη διπλωματική αποστολή της Παλαιστίνης στην Ουάσινγκτον υποσχέθηκαν την Τετάρτη, κατά την τελευταία ημέρα που εργάζονταν, ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουν παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε την αντιπροσωπεία.

«Είναι μια προσπάθεια να μας κάνουν να σιωπήσουμε, είναι μια ενέργεια λογοκρισίας», διαμαρτυρήθηκε ο Χακάμ Τακάς ένας από τους διπλωμάτες στην αποστολή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

«Δεν είναι παρά μια νέα αρχή», τόνισε στη διάρκεια μιας μικρής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της αποστολής.

«Σήμερα όλοι θα αναχωρήσετε ως πρεσβευτές για να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα και θα δείξετε στον κόσμο ότι δεν θα σιωπήσει η φωνή των Παλαιστίνιων», πρόσθεσε προτού κατεβάσει συμβολικά την πλακέτα της διπλωματικής αποστολής από την πρόσοψη του κτιρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι αρνούνται να συνομιλήσουν μαζί της και να εμπλακούν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Το γραφείο της αποστολής της Παλαιστίνης στην Ουάσινγκτον έκλεισε επισήμως στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και αποχώρησε ο πρεσβευτής Χόσαμ Ζόμλοτ. Όμως οι εργαζόμενοι είχαν περιθώριο ενός μήνα, έως χθες, να κλείσουν τα βιβλία τους.

«Δυστυχώς αυτή η αμερικανική κυβέρνηση έδειξε με μια σειρά εχθρικών μέτρων ότι προτιμά να υπαγορεύει τους κανόνες της αντί να συνεργάζεται, να εξαναγκάζει από το να διαπραγματεύεται», κατήγγειλε το παλαιστινιακό υπουργείο για Εξωτερικές Υποθέσεις και για τους Μετανάστες σε ανακοίνωσή του την οποία διάβασε μια πρώην διπλωμάτης της αποστολής στην Ουάσινγκτον.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβανόταν η θέση ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ενεργήσουν ως μεσολαβήτριες στο Μεσανατολικό, αν δεν αλλάξει η στάση τους.