Σε μπούμερανγκ γύρισε η προσπάθεια του ιταλού υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι να δημοσιεύσει ένα βίντεο, με τις δηλώσεις «αγανακτισμένου» κατοίκου της πόλης Ριάτσε εναντίον της πολιτικής του δημάρχου της Μίμο Λουκάνο, προκειμένου να καταδείξει την ορθότητα της σύλληψης του αιρετού για την φιλική προς τους μετανάστες πολιτική του, που έχει μεταμορφώσει επί τα βελτίω τη ζωή της πόλης. Και τούτο, γιατί αποδείχθηκε σχεδόν αμέσως πως ο ‘αγανακτισμένος’ ονόματι Πιέτρο Τζούκο είχε συλληφθεί το 2011 ως άνθρωπος-βιτρίνα μίας οικογένειας της εγκληματικής οργάνωσης ‘ντράγκετα.

Λίγες ώρες μετά τη δυναμική διαδήλωση, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στον Μίμο Λουκάνο—που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό για υπόθαλψη παράνομης μετανάστευσης—ο Σαλβίνι ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο, με το οποίο αποδεικνυόταν πως η πολυθρύλητη ‘ενσωμάτωση των μεταναστών’ στην κοινωνία του Ριάτσε δεν υφίστατο.

«Όταν ερευνούσαν για εμένα, η Ένωση Δικαστικών είχε υπερασπισθεί τον ανακριτή ζητώντας να «σταματήσουν οι παρεμβάσεις». Τώρα άραγε θα πούνε το ίδιο. Εάν στο μεταξύ έχετε δύο λεπτά καιρό δείτε τι λέει ο πολίτης αυτός του Ριάτσε μιλώντας για το δήμαρχο», τόνιζε στο συνοδευτικό κείμενο του βίντεο ο Σαλβίνι, χωρίς όμως να αναφέρει πουθενά το όνομα του ανθρώπου που εμφανίζεται να κάνει τις δηλώσεις κατά του Λουκάνο.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένας κύριος να δηλώνει πως ο Λουκάνο αδιαφορεί για τους κατοίκους του Ριάτσε δίνοντας δουλειά μόνον σε μετανάστες. Παράλληλα τονίζει πως πλέον εκείνος δεν μπορεί να βρει δουλειά γιατί έχει διαμαρτυρηθεί για την προνομιακή μεταχείριση των μεταναστών στην πόλη του.

Αλλά ποιος είναι ο άνθρωπος που εμφανίζεται στο βίντεο, που έχει γυρισθεί τον Απρίλιο του 2016 από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Calabria Magnifica TV; Μόλις λίγο μετά την ανάρτηση του Σαλβίνι, αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για τον Τζούκο, που ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου προτού εκλεγεί ο Λουκάνο και είχε υπηρετήσει ως άνθρωπος-βιτρίνα της ‘ντράνγκετα. Για τον λόγο αυτό είχε συλληφθεί το 2011, όπως αποδεικνύεται και από τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής στον τοπικό Τύπο.

Σύμφωνα με το τοτινό ανακοινωθέν της οικονομικής αστυνομίας, «είχαν κατασχεθεί τα γραφεία δύο εταιρειών, χωματουργικών και σκυροδέματος (δύο δραστηριότητες που άμεσα συνδέονται με τις χρυσοφόρες κατασκευαστικές δραστηριότητες της Μάφιας), που ανήκουν στην ‘οικογένεια’ Ρούγκα-Μεταστάζιο. Ο ρόλος του Τζούκο συνίστατο στο παρουσιάζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος μίας εξ αυτών των εταιρειών.

Καταπέλτης κατά της τακτικής του Σαλβίνι, να δυσφημεί χωρίς να αναφέρεται στο όνομα του δημόσιου αυτού κατηγόρου είναι μέσω του σημερινού φύλλου της εφημερίδας La Repubblica, ο γνωστός συγγραφέας και πολέμιος της Μάφια Ρομπέρτο Σαβιάνο.

«Ο Ματέο Σαλβίνι είναι επικίνδυνος γιατί είναι ένα μείγμα, δυνητικά καταστροφικό για τη χώρα, ανεπάρκειας, πραγματικής αδιαφορίας για τη δυναμική της Μάφιας, κυνισμού σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη φιλοδοξία και τις ανησυχητικές σχέσεις του με μέλη της άκρας δεξιάς, όχι μόνο στην Ιταλία», γράφει ο Σαβιάνο.

«Και συμβαίνει αυτό, ενώ οι δημοσιογράφοι που τόσο αυτός μισεί διαβάζουν τα στοιχεία των ερευνών προτού γράψου οτιδήποτε, ή γυρίσουν ένα βίντεο, αναφέρουν τις έρευνες και επαληθεύουν τις πηγές, ο ίδιος ο υπουργός ο υπουργός ενεργεί ως ο τελευταίος από θαμώνες ενός μπαρ που παρακολουθούν αγώνα και χρησιμοποιεί –ενάντια δε σε πολίτες που έχουν εκφράσει δημοκρατικά τις αξίες της αλληλεγγύης και της υποδοχής – τα λόγια ενός ανθρώπου που διευκόλυνε δουλειές της «’ντρανγκέτα», επισημαίνει ο συγγραφέας.

«Και όλα τούτα χωρίς καν να ζητήσει συγγνώμη, όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Χωρίς να πεί ‘έκανα λάθος και διέπραξα κάτι πολύ σοβαρό’. Αλλά (ο Σαλβίνι) δεν μπορεί να το κάνει επειδή η συγγνώμη δεν είναι μέρος της προσωπικότητάς του, επειδή μειώνουν την εικόνα του (…) Αλλά σε αυτό το σημείο ο υπουργός πρέπει να αποδεχτεί ότι, εάν η παράλειψή του ήταν εσκεμμένη (ενώ γράφω αυτές τις γραμμές, δεν υπάρχει καμία δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό), πως η αποφυγή μίας συγγνώμης μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι συμφωνεί με τον Πιέτρο Τζούκο. Εκείνος επέλεξε με ποια πλευρά θα είναι. Για τον Σαλβίνι τα λόγια ενός προσώπου που ευνόησε τη ‘ντράγκετα αξίζουν περισσότερο από την ελεύθερη και δημοκρατική εκδήλωση της σκέψης τόσων πολλών πολιτών».