Από τα κλασικά παραδοσιακά φαγητά, η φασολάδα, φτιαγμένη με ξερά φασόλια της αρεσκείας σας και φρέσκια ντομάτα, είναι ένα πιάτο που μαγειρεύουμε και πάντα απολαμβάνουν όλοι.

Υλικά

500 γραμμάρια ξερά φασόλια μέτρια

3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο

1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ

1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού έχουμε μουλιάσει τα φασόλια μας από το προηγούμενο βράδυ, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύουμε ώστε να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά, και συμπληρώνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά μας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να χυλώσουν. Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς την με ελιές και καπνιστή ρέγκα. Αν έχετε και φρέσκο σπιτικό ψωμί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο.