Ολλανδικό εφετείο έδωσε την Τρίτη εντολή στην κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον προγραμματισμό της, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι τουλάχιστον κατά 25% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1990 έως τα τέλη του 2020.

Πέρυσι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίων ήταν μόνο κατά 13% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1990 στην Ολλανδία, η οποία είναι από τις πιο ρυπογόνες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυβέρνηση έκανε πολύ λίγα για να αποτρέψει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και κάνει πολύ λίγα για να καλύψει το χαμένο έδαφος», ανέφερε το δικαστήριο, που επικύρωσε την απόφαση πρωτοδικείου του 2015.

Η κυβέρνηση αναμένεται ότι τα σημερινά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών κατά 23% το 2020, με περαιτέρω στόχο να μειωθούν στο ήμισυ έως το 2030.

«Ωστόσο, η αβεβαιότητα αναφορικά με τον στόχο για το 2020 είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε το δικαστήριο. «Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα η μείωση να είναι πολύ μικρότερη από τον στόχο του 25%, το οποίο είναι απαράδεκτο».

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση και ανακοίνωσε ότι ο στόχος για το 2020 είναι «εφικτός». Ωστόσο, εξετάζει το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει εκ νέου την απόφαση, αμφισβητώντας τον τρόπο που το δικαστήριο αξιολογεί τις αποφάσεις πολιτικής.

Το δικαστήριο στην απόφασή του απέρριψε όλες τις ενστάσεις της κυβέρνησης, δίνοντας ξεκάθαρη νίκη στην περιβαλλοντική οργάνωση Urgenda Foundation, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη εξ ονόματος σχεδόν 900 Ολλανδών πολιτών.