Η μάχη της πολιτικής πόλωσης για την επικύρωση του διορισμού του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί να έληξε μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί, επιθυμούν να αξιοποιήσουν τον δραματικό τόνο των εξελίξεων που τη χαρακτήρισαν, ώστε να κινητοποιήσουν με πάθος τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων.

Κεντρική επιδίωξη των δύο πολιτικών στρατοπέδων, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στο Κογκρέσκο κι ενώ μεσολαβεί λιγότερο από ένας μήνας για την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, μεταδίδει το ABC News.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ που υποστήριξε δυναμικά την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, υπερνικώντας τη νευρικότητα που επικρατούσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, δήλωσε ότι η πολιτική μάχη που έγινε, αλλά και το αίσιο αποτέλεσμά της, αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο κινητοποίησης των ψηφοφόρων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να κινητοποιήσουν αποφασιστικά την βάση των ψηφοφόρων τους, στις πολιτείες που έχουν καθοριστικό χαρακτήρα για την διατήρηση της ελάχιστης πλειοψηφίας που διαθέτουν στην Γερουσία.

“Η εξέλιξη αυτή, μας έδωσε την απαραίτητη ένεση αδρεναλίνης, που δεν θα ήταν δυνατό να έχουμε σε μια άλλη περίπτωση,” δήλωσε ο Μακόνελ στους δημοσιογράφους και στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Λούισβιλ (Κεντάκι).

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν έκανε μία παρόμοια ανάλυση του πολιτικού τοπίου, μετά την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, που ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

“Μπορώ να το δω από τις επισκέψεις μου σε όλη την χώρα κατά τις τελευταίες ημέρες. Γυρίζοντας στο Ουισκόνσιν, η εκλογική βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχει ουσιαστικά αναζωογονηθεί μετά από αυτό,” δήλωσε ο ίδιος, στην διάρκεια μιας εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον.

Τις ίδιες εκτιμήσεις διατύπωνε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου κι ο πρόεδρος Τραμπ που γιόρτασε την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης στην Τοπέκα (Κάνσας). Ο Αμερικανός πρόεδρος, προσδιόρισε τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ως “μία ευκαιρία ώστε να σταματήσουν οι ακραίοι Δημοκρατικοί,” αλλά και μία αντίδραση στην “απαράδεκτη εκστρατεία τους” προκειμένου “να καθυστερήσουν, να αποδυναμώσουν και να καταστρέψουν” την δεύτερη επιλογή δικαστή που έκανε για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

“Ο καθένας από εσάς θα έχει την ευκαιρία σε τέσσερις εβδομάδες να δώσει την ετυμηγορία του στην κάλπη, για την συμπεριφορά των Δημοκρατικών,” είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Κάνσας.

Οι Δημοκρατικοί στην αναφερόμενη πολιτεία έχουν στοχοποιήσει δύο έδρες στο Κογκρέσο, ενώ διεκδικούν και την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας, μετά την επιλογή των Ρεπουμπλικάνων να προτείνουν την αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα του Κρις Κόμπατς, που επικράτησε του σημερινού κυβερνήτη του Κάνσας στον προκριματικό εκλογικό κύκλο που έγινε το καλοκαίρι.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία του Μακόνελ, του Ράιν, αλλά και του προέδρου Τραμπ, το πολιτικό αποτέλεσμα του διορισμού Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έρχεται να ενταχθεί σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης, που χαρακτήρισε τον προεκλογικό αγώνα των ενδιάμεσων εκλογών από την έναρξή του μέχρι σήμερα.

Από την άλλη μεριά, το θετικό αποτέλεσμα από την δραματοποίηση της όλης διαδικασίας επικύρωσης, φαίνεται πλέον στα προεκλογικά ταμεία των δύο κομμάτων.

Ο Ματ Γκόρμαν διευθυντής επικοινωνίας στην Εθνική Επιτροπή Προεκλογικού Αγώνα των Ρεπουμπλικάνων (NRCC) δήλωσε στο ABC News ότι έχουν καταγράψει μία αύξηση 400% στην συγκέντρωση χρημάτων για τον προεκλογικό αγώνα κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης, μία αύξηση στις δωρεές που κάνουν οι ψηφοφόροι σε προσωπικό επίπεδο, όπως επίσης και αύξηση του μέσου ποσού των δωρεών προς το κόμμα.

Ένας αξιωματούχος από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) δήλωσε επίσης, ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των δωρεών κατά 167%, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε διαδικτυακά ποσό 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων στις 72 ώρες που ακολούθησαν τις καταθέσεις τις Κριστίν Μπλάζι Φορντ και του Κάβανο στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επωφελούνται πολιτικά από μια προεκλογική μάχη στην οποία, δέκα Δημοκρατικοί καλούνται να υπερασπιστούν εκλόγιμες θέσεις στην Γερουσία και σε περιοχές όπου νίκησε ο Τραμπ το 2016, με προφανείς επιπτώσεις για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στην περίπτωση που η μάχη επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο, δεν είχε κερδηθεί.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, επικεντρώνουν την προσπάθειά τους στο να ξανακερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δίνοντας έμφαση στις αστικές περιοχές όπου διαμένουν μορφωμένοι ψηφοφόροι, που δεν είδαν με καλό μάτι στην κομματική προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων, για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο.

Παράλληλα, προωθούν την εκλογή γυναικών υποψηφίων σε βαθμό που δεν έχει άλλοτε καταγραφεί στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι καλούν τους ψηφοφόρους να διοχετεύσουν ενεργά την οργή τους, από την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στις εκλογές, στιγματίζοντας την αυστηρά κομματική συμπεριφορά των Ρεπουμπλικάνων.

Στο μεταξύ, ο Κάβανο αναμένεται σήμερα να έχει την πρώτη ημέρα άσκησης των νέων δικαστικών καθηκόντων του, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με το ενδεχόμενο της εμπλοκής του σε ψηφοφορία αναφορικά με την ισχύ δικαστικών αποφάσεων απέναντι στην εκτελεστική εξουσία να είναι άμεσο.

Ο ίδιος, έχει γνωμοδοτήσει υπέρ μιας ευρείας ερμηνείας του πλαισίου άσκησης των εξουσιών του Αμερικανού προέδρου.

Διαβάστε επίσης

Η συγγνώμη του Τραμπ στον Μπρετ Κάβανο