Η Κίνα προέτρεψε την Τρίτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις «αδικαιολόγητες συκοφαντίες και κατηγορίες» και να βάλουν τέλος σε δηλώσεις και πράξεις που υπονομεύουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου ότι η Κίνα «παρεμβαίνει» στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του 2018, μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κίνα.

«Από την αρχή έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Κίνα δεν θα δεχθεί αβάσιμες κατηγορίες όπως αυτές», δήλωσε ο Λου. Ως διπλωματική παράδοση, η Κίνα έχει δεσμευτεί στην αρχή της μη παρέμβασης και δεν ενδιαφέρεται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

«Όπως το έθεσε ο Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη συνάντησή του με τον Πομπέο, η Κίνα έχει καθαρή συνείδηση σε αυτό»», δήλωσε ο Λου.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό της αμερικανικής πλευράς ότι η επιβολή δασμών από την Κίνα έχει στόχο να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Λου δήλωσε ότι η κίνηση έγινε αναγκαστικά ως μια απαραίτητη, δίκαιη άμυνα για την προστασία της Κίνας απέναντι στις σινοαμερικανικές εμπορικές προστριβές — ένα αποτέλεσμα της αμερικανικής μονομέρειας.

«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Λου, προσθέτοντας ότι όσο οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς σε περισσότερες κινεζικές εξαγωγές, περισσότερες αμερικανικές βιομηχανίες και περιοχές θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τα αντίποινα της Κίνας. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ποια πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν.»