Η National Portrait Gallery του Smithsonian γιορτάζοντας τα 50 χρόνια της, ανακοίνωσε ότι, στο προηγούμενο οικονομικό έτος της που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ο ετήσιος αριθμός επισκεπτών διπλασιάστηκε! Ο λόγος; Τα πορτρέτα του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και της πρώην Πρώτης Κυρίας, Μισέλ Ομπάμα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η National Portait Gallery αποκάλυψε τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην Πτέρυγα των Προέδρων: τον Μπαράκ ζωγραφισμένο από τον Κεχίντε Γουάιλι και τη Μισέλ ζωγραφισμένη από την Έιμι Σέραλντ. Τα δύο πορτρέτα έγιναν viral στο Διαδίκτυο, όπως viral έγινε και η φωτογραφία της δίχρονης Πάρκερ Κάρι να στέκει άφωνη μπροστά στους δύο πίνακες. Και ο αριθμός των επισκεπτών εκτινάχθηκε στα ύψη.

Σε μία μέρα μόνον, την ημέρα της «March For Our Lives» (Διαδήλωση για τις ζωές μας), στις 24 Μαρτίου, 35.968 Αμερικανοί επισκέφθηκαν το μουσείο. Η διευθύντρια του, η Κιμ Σάτζετ είπε ότι ο αριθμός των επισκεπτών ήταν εκείνη τη μέρα τόσο μεγάλος που υποχρεώθηκαν να επιτρέπουν την είσοδο κατά ομάδες, να εισέρχεται η επόμενη μόνον όταν είχε αποχωρήσει η προηγούμενη.

Στο οικονομικό έτος 2018, η National Portrait Gallery εξυπηρέτησε περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμό διπλάσιο του μέσου όρου από το 2013. Η Σάτζετ ενημέρωσε ότι το 66% των επισκεπτών ήταν της «γενιάς της Χιλιετίας» ή της «γενιάς “X”».