Η BMW X5, BMW Σειρά 8, BMW Z4 και BMW Σειρά 3 διαθέτουν νέο κόκπιτ, ίσως το πιο σύγχρονο σε ότι διαθέτει σήμερα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Το νέο κόκπιτ διαθέτει νέα ψηφιακή φιλοσοφία απεικόνισης και ελέγχου του BMW Operating System 7.0 που εστιάζει περισσότερο στον οδηγό.

Η αμφίδρομη επικοινωνία με το όχημα έχει αναβαθμιστεί κυρίως μέσω φωνητικού ελέγχου και αναγνώρισης χειρονομιών.

Για πρώτη φορά, οδηγοί και επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους έναν έξυπνο προσωπικό βοηθό – το BMW Intelligent Personal Assistant.

Πρόκειται για έναν προσαρμοζόμενο ψηφιακό χαρακτήρα που κάνει το όχημα ακόμα πιο έξυπνο και απαντά στο χαιρετισμό “Hey BMW”.

Επίσης, ο οδηγός ενημερώνεται συνεχώς, μέσω των νέων λειτουργιών, για την κατάσταση του οχήματος, ενώ πλέον, με τη νέα λειτουργία Remote Software Upgrade επιτρέπει ασύρματες αναβαθμίσεις ώστε το όχημα να είναι πάντα ενημερωμένο. Στο μέλλον, οι χρήστες θα μπορούν επίσης να κατεβάζουν πρόσθετες λειτουργίες και υπηρεσίες.

 Στα νέα του στοιχεία, η ψηφιακή σχεδίαση που συνδυάζει 2D και 3D γραφικά με animation, με απώτερο στόχο την εστίαση της προσοχής του οδηγού ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες και η παροχή των σχετικών πληροφοριών.

Το Info Display δεν απεικονίζει πλέον αναλογικά στρογγυλά όργανα. Αυτά έχουν αντικατασταθεί με τοξοειδή γραφιστικά στοιχεία που ανοίγουν προς το κέντρο.

Για παράδειγμα, στο προγράμματα Comfort και Sport, το δεξιό τόξο δείχνει τις στροφές του κινητήρα. 

Το BMW Operating System 7.0 βελτιστοποιεί την επικοινωνία μεταξύ οδηγού και οχήματος με ποικίλους τρόπους (multimodal). Η οθόνη ελέγχου είναι πρωτίστως σχεδιασμένη για λειτουργία αφής, αν και οι πελάτες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα διαφόρων επιλογών: iDrive Controller, touch control, φωνητικός έλεγχος και αναγνώριση χειρονομιών.

Ο προσωπικός βοηθός, BMW Intelligent Personal Assistant, μαθαίνει ‘ρουτίνες’ και συνήθειες, για να μπορεί να τις εφαρμόσει στο κατάλληλο περιβάλλον στο μέλλον. Προσφέρει βοήθεια στον οδηγό, μαθαίνει τις προτιμήσεις του και εξοικειώνεται με τις προσωπικές ρυθμίσεις – όπως θέρμανση καθισμάτων ή συχνοί προορισμοί (“Πήγαινέ με στο σπίτι”).

Από του χρόνου, το Remote Software Upgrade θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στους πελάτες να αποκτούν εξατομικευμένες λειτουργίες ή υπηρεσίες για το όχημά τους. Η διαδικασία αναβάθμισης είναι εύκολη όσο η ενημέρωση ενός smartphone. Η εφαρμογή BMW Connected ειδοποιεί το χρήστη όταν διατίθεται νέα αναβάθμιση.

Το κατέβασμα γίνεται απευθείας στην εφαρμογή – για παράδειγμα, μέσω του Wi-Fi του σπιτιού. Μόλις το smartphone συνδεθεί με το αυτοκίνητο μετά το download, τα δεδομένα εγκατάστασης αρχίζουν να μεταφέρονται στο όχημα. Τα απαιτούμενα δεδομένα μπορεί επίσης να κατέβουν απευθείας στην ενσωματωμένη κάρτα SIM του οχήματος.