«Η Βουλή της ΠΓΔΜ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ιστορική απόφαση». Αυτό διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του κοινοβουλίου της χώρας του, ώστε να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, όπως αυτές προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο κ. Ντιμιτρόφ υπενθύμισε ότι η μόνη φορά που οι ψηφοφόροι της χώρας έδωσαν περισσότερα «ναι» ήταν το 1994, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Κίρο Γκλιγκόροφ, στη συνέχεια κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας του να «σεβαστεί τη βούληση του λαού», ενώ πρόσθεσε ότι οι εκλογές αποτελούν «ύστατη λύση, εάν όλα τα άλλα μέτρα αποτύχουν».

Στη συνέχεια ο σκοπιανός ΥΠΕΞ προχώρησε σε εκ νέου υποβάθμιση της αποχής από το δημοψήφισμα, λέγοντας πως η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη βούληση του λαού που είπε το «Ναι» στη συμφωνία ή όχι, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα δίλημμα στους αντιφρονούντες βουλευτές.

«Η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει τη βούληση του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, που κυμάνθηκε στο 37%, δεν αρκεί: «υπήρξαν 609.000 πολίτες που είπαν »ναι». Αυτή είναι η πλειοψηφία που θέλει η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τη διαφωνία για το ονοματολογικό στο δρόμο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εξαρτάται από τη βουλή να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει τη βούληση του λαού. Αυτό είναι το κλειδί. Και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε στα Σκόπια.

Διαβάστε επίσης

Στόλτενμπεργκ σε ΠΓΔΜ : Μονόδρομος η εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ελλάδα