Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τις  εικόνες ντροπής, τόσο έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απελπιστική κατάσταση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μεταφέρεται, με ταχύτητα, και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και οι εικόνες ντροπής από τα hot-spots της κυβερνητικής ανικανότητας έφθασαν, σήμερα, μέχρι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης! Καλούμε τον κ. Βίτσα να αφήσει τις δηλώσεις και να δει, επιτέλους, την πραγματικότητα της πολιτικής του».

Ειδικά για το ζήτημα που έχει προκύψει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,  κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από τους κ. Κώστα Γκιουλέκα, Σάββα Αναστασιάδη, Θεόδωρο Καράογλου, και την κ. Έλενα Ράπτη επισκέφθηκε την πλατεία Αριστοτέλους, η οποία έχει μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, και έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις :

Κώστας Γκιουλέκας:  «Επισκεφθήκαμε σήμερα την πλατεία Αριστοτέλους, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν άτυπο καταυλισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Αυτό που γινόταν στην Μόρια, αυτό που γινόταν στα Διαβατά, τώρα συμβαίνει και στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Απελπισμένοι άνθρωποι μεταφέρονται από διακινητές στο κέντρο της πόλης και ζητούν από τις αρχές να συλληφθούν. Η αστυνομία έχοντας προφανώς άλλες εντολές αρνείται να τους συλλάβει.  Η τραγική αυτή εικόνα της κεντρικής πλατείας της πόλης αντικατοπτρίζει την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Παρά το γεγονός ότι έχει πάρει έναν πακτωλό χρημάτων δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι προτεραιότητά μας η ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας. Με άμεση ενίσχυση και της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και της ακτοφυλακής. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουν οι επαναπροωθήσεις των παράτυπων μεταναστών, όπως προβλέπεται στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν άμεσα στις χώρες προέλευσης τους αλλά και όσοι μένουν στην Ελλάδα θα ζουν σε συνθήκες που εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους. Είναι ντροπή αυτή η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό το αίσχος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση μιας αποθήκης ψυχών!».

Σάββας Αναστασιάδης: «Από την κουβέντα που είχαμε, καταλάβαμε ότι αδυνατεί η αστυνομία να τους συλλάβει. Γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι το κράτος κατελύθη. Τι θα πει αδυνατεί η αστυνομία να τους συλλάβει; Προφανώς υπάρχει άνωθεν εντολή. Η αιτιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι κράτησης. Αυτό είναι αδιανόητο για μια ευνομούμενη χώρα. Να επικαλείται η χώρα  και οι αρχές ότι δεν υπάρχουν χώροι κράτησης και να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, αυτή η κατάσταση, αυτή η τραγική εικόνα που βεβαίως δεν μένει μόνο εδώ, πηγαίνει σε όλο τον κόσμο».

Θεόδωρος Καράογλου: «Η αποτυχία της κυβέρνησης αντανακλάται στη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος. Για αυτό ζητούμε αυστηρή φύλαξη των συνόρων σε συνεργασία με την ΕΕ, διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών, φύλαξη παράνομων μεταναστών σε κέντρα κλειστού τύπου για να μην μπορούν ανεξέλεγκτα να κινούνται στην Ελλάδα και επίσπευση διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται».

Έλενα Ράπτη: «Η εικόνα προσφύγων κατασκηνωτών στην Πλατεία Αριστοτέλους καθρεφτίζει την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα μεγάλο ζήτημα με κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις. Η εικόνα ανθρώπων σε απόλυτη εξαθλίωση, εδώ, στη Μόρια και όπου αλλού, μας προσβάλλει ως χώρα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η κοινωνία μας έχει επανειλημμένα αποδείξει τη φιλανθρωπία της απέναντι στους πρόσφυγες. Κανένας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη ντροπή της Πλατείας Αριστοτέλους. Αλλά και όλοι πρέπει να αντιληφθούμε πως οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Η κυβέρνηση οφείλει να λύσει το πρόβλημα άμεσα. Αλλά και η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί πως η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη προσφύγων που τη μισθώνει με τον μήνα».