«Ο Σαρλ Αζναβούρ έγινε με τρόπο φυσικό, ομόφωνα ένα από τα πρόσωπα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα στο μνημείο των Invalides (γνωστό ως Μέγαρο των Απομάχων) για τον κορυφαίο γάλλο τραγουδιστή που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών την Δευτέρα.

«Στη διάρκεια των χρόνων η παρουσία αυτή, αυτή η φωνή, αυτός ο αναγνωρίσιμος επιτονισμός μεταξύ άλλων εγκαταστάθηκε στις ζωές μας, όποια κι αν ήταν η κατάστασή μας, όποια κι αν ήταν η ηλικία μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Σε μια ομιλία ταυτόχρονα επίσημη και λυρική, ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε πως ο Σαρλ Αζναβούρ, που το αληθινό του όνομα ήταν Σανούρ Βαρινάγκ Αζναβουριάν και είχε γεννηθεί στο Παρίσι το 1924 από Αρμένιους γονείς, έγινε επίσης «Γάλλος μέσω της γλώσσας».

«Έτσι έγινε ο Αζναβούρ Γάλλος και ακόμη, όπως έλεγε ο ίδιος, Παριζιάνος, αποκτώντας μέσω των λέξεων μια ταυτότητα που δεν ήταν εκείνη των γονιών του, ριζώνοντας στη μακρά παράδοση των τροβαδούρων, των ποιητών», δήλωσε ο πρόεδρος.

Παιδί της αρμενικής διασποράς, ο τραγουδιστής «γνώριζε, στο πετσί του, πως η αληθινή Γαλλία είναι εκείνη που υποδέχεται, που δεν αδιαφορεί αλλά συνεχίζει να ζει μέσα στη φιλοξενία», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

«Τα τραγούδια του υπήρξαν για εκατομμύρια ανθρώπους παρηγοριά, βάλσαμο, ανακούφιση», είπε ακόμη.

Ο Σαρλ Αζναβούρ επρόκειτο να μεταβεί στην Αρμενία την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν για τη σύνοδο κορυφής της Γαλλοφωνίας.