Η Γερουσία των ΗΠΑ, σε μια ψηφοφορία επί της διαδικασίας, που έγινε την Παρασκευή, τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της συζήτησης για τον διορισμό του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ανοίγει κατ’ αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για τη διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας, πιθανότατα το Σάββατο, για την έγκριση του διορισμού του.

Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Γερουσία με οριακή πλειοψηρφία 51 ψήφων. Μία γερουσιαστής, η Λάιζα Μουρκόφσκι, καταψήφισε στην ψηφοφορία ενώ η συνάδελφός της Σούζαν Κόλινς, που φέρεται επίσης να διατηρεί επιφυλάξεις για τον ισόβιο διορισμό του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, ψήφισε «ναι». Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Κόλινς σκοπεύει να ανακοινώσει απόψε το βράδυ τη στάση, που θα τηρήσει στην αυριανή ψηφοφορία.

Θετική ψήφο έδωσαν επίσης ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός Τζεφ Φλέικ, ο οποίος προκάλεσε την έρευνα του FBI για τον Κάβανο την περασμένη εβδομάδα, καθώς και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Τζο Μάντσιν.

Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με tweet του δήλωσε «πολύ περήφανος» για τη θετική ψήφο της Γερουσίας.